Позиция на Областен съвет на БСП - Бургас

Окт 23, 2023 БУРГАС Новини БСП 0 1135

23.10.2023

Областният съвет на БСП – Бургас се обявяваме категорично против предложението на депутатите от ГЕРБ и ДПС за незабавно прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол, дадена на България от Европейската комисия до края на 2024 г. и намалена своеволно от „НЕкоалицията“ до октомври 2024 г. 

Основанията на това искане са чисто политически и целят отклоняване на вниманието на хората от проблемите в местното управление в навечерието на изборите.

ГЕРБ отдавна координират действията си с ДПС, като търсят да предизвикат криза. Те не се интересуват от високата социалната цена, която ще платят всички българи. Независимо от твърденията на техните „експерти“, цените на горивата ще се повишат и ще сме късметлии ако се спрат на нивата на цените в Гърция и Румъния (които разполагат със собствени рафинерии).

Недостигът на горива и високите цени ще станат обичайни за българския пазар. Дефицитът на дизел в Европа също е фактор, който ще си каже думата. За справка днес в Гърция дизелът е 3.50 лв., а в Румъния също е над 3 лв., докато в България е 2.88 лв., благодарение на дерогацията. Скъпите горива ще тласнат инфлацията нагоре в една от най – бедните страни на ЕС, с унищожителен ефект върху икономиката и благосъстоянието на народа.

В натиска срещу българската рафинерия прозират нездрави икономически интереси, защото ако тя затвори вследствие на нелогичните и неизпълними прищевки на управляващите, това ще отвори вратата на спекула с горива от чужбина, от която ще се възползват неколцина бизнесмени от „НЕкоалицията“. България ще затвори важни за нея нефтопреработвателни мощности и ще финансира чужди икономики. Българският бюджет ще загуби приходи, а България  - енергийната си сигурност.

В момента работниците в „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ са настръхнали и подготвят мащабни протести, за да защитят работните си места. Ако рафинерията затвори, хиляди ще останат без доходи и то не само в сферата на нефтопреработването, но и в ред други отрасли. Бургаска област и сега е на опашката по доходи.

Не бива да допускаме това да се случи, защото последствията ще бъдат пагубни за Бургас и за региона. Призоваваме всички отговорни български политици да защитим националния интерес срещу откровено мародерски набези, да не позволим разсипването на българската икономика и загубата на хиляди работни места.