За област Бургас

Със своята площ от 7748,1 км2 област Бургас е най-голямата по площ от 28-те области на България. Граничи с областите Варна, Шумен, Сливен и Ямбол. Нейните източни и южни граници с Черно море и Турция съвпадат с националните граници.

Общините в нейния състав са 13 на брой: Айтос, Бургас, Камено, Карнобат, Малко Търново, Несебър, Поморие, Приморско, Руен, Созопол, Средец, Сунгурларе, Царево. Намира се в Югоизточна България и има население от 409 018 души. Административен център на областта е град Бургас.

Има множество археологически, архитектурни и исторически паметници в региона, които подпомагат развитието на културен туризъм. Старият Несебър е вписан в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. В Странджа планина може да се видят някои от най-древните постройки, сътворени от хора - долмени. Открити са останки от Тракийски могили, древни гръцки градове и средновековни крепости. Запазени са образци на странджански къщи в селата Факия, Бръшлян, Българи, Кости, Бродилово и др. Природата е запазена в много резервати и паркове като Силкосия (най-старият резерват в България - 1933 г.), Националните паркове Ропотамо и Странджа, резерватите Дюни и Водните лилии, и др.

През мандат 2011-2015 в област Бургас двама са кметовете от БСП – в общините Камено и Карнобат.

БСП има общо 49 общински съветници, представители на партията в 12 от 13-те общини на областта.

След частичните парламентарни избори, проведени през октомври 2014 г., двама са излъчените народни представители на БСП Лява България от Бургаска област - Атанас Зафиров и Петър Кънев.

Тинка Желязкова е председател на Обединение на жените-социалистки в БСП за област Бургас и община Бургас.

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи