Станимир Баев, БСП: Ниските доходи водят до напускане на над 1000 млади хора годишно в Бургас

01.10.2023 г.

„Вече 16 години в Бургас управлява ГЕРБ и през този дълъг период възникнаха проблеми предимно свързани с благоустройството, комуналните дейности, липсата на бизнес среда и ниски доходи. Това води всяка година до напускането на Бургас от над 1000 млади хора.“ Това заяви кандидатът на БСП за кмет на Бургас Станимир Баев в ефира на Nova News.

Като едно от важните неща той определи прозрачността на политиката. „Един от проблемите е затруднения достъп на гражданите при решаването на техните проблеми. Съсредоточаването на големите инвестиции в централната част на града и неглижирането на проблемите в околните населени места – доведе до протести, които в последните месеци зачестиха“, добави социалистът.

„Почти целият ми професионален опит е в сферата на образованието. От 22 години съм заместник-директор по административно стопанската дейност, 18 от тях в профилирана природо-математическа гимнация в гр. Бургас. Тя е една от най-големите и като постигнати успехи през годините“, уточни Баев и обобщи, че разглежда управлението на едно училище като мини модел на общината.

Той бе категоричен, че обществената поръчка за 75 млн. лева за ремонт на пътища и улици е довела до последните протести. „Със своето забавяне доведе до замърсяване на въздуха и удължаване срока на изпълнение на някои дейности. В тези населени места жителите са изключително недоволни, тъй като изпълнението продължава много дълго. Проблемът тук е между взаимоотношенията кмета и ВИК“, каза още кандидатът за градоначалник на Бургас.

„Градският транспорт има проблем по-скоро с часовия график. Един от основните проблеми е в свързаността между централната част и Меден рудник, който е най-големия квартал на Бургас. Има квартали в Бургас, които ако ги посетите ще се зачудите дали те са част от държава член на ЕС. Превенцията е основното решение за подобряване на сигурността. Тук говорим за осветеността на регионите и оптимизиране на дирекция Управление на кризи, обществен ред и сигурност, така че да се реагира адекватно на всеки сигнал и хората да се чувстват защитени“, коментира социалистът част от проблемите и предлаганите от него мерки.

В заключение Станимир Баев каза, че споменавайки Бургас не може да се говори за промишлен град, защото през годините сме станали свидетели на закрити много знакови предприятия.