БСП почете паметта на геройски загиналите партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук”

Юни 04, 2023 БУРГАС Новини БСП 0 782

04.06.2023 г.

79-тата годишнина от гибелта на партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук” отбеляза БСП на паметниците край руенските села Добра поляна и Топчийско. За да почетат паметта на загиналите и да припомнят за подвига и героизма им, на поклонението дойдоха народният представител от ПГ на „БСП за България“ инж. Петър Кънев, областният председател на социалистите в Бургас - Стойко Танков, председателят на ОбС на БСП – Бургас - Живко Господинов, председателят на Обединението на жените социалистки - Тинка Желязкова, много активисти и симпатизанти на партията от Бургас и региона.

На 22 юни 1944 година край село Добра поляна след нечовешки мъчения, без съд и присъда, са разстреляни партизаните Георги Тодоров, Илия Долапчиев, Киро Киров, Христо Тонозлиев, както и ятаците Мехмедали Мехмедов, Мехмед Махмудов, Али Алиев, Мехмед Топалов.

На 2 юли 1944 година край село Топчийско са разстреляни и заровени полуживи 23 партизани и ятаци. На 19 юни 1944 г. в сражение край село Козичино и Балабан дере са загинали 8 партизани, начело с командира на отряд „Народен юмрук” Николай Лъсков. Запалени и унищожени са 19 партизански къщи.

С едноминутно мълчание, и в Добра поляна, и в Топчийско, присъстващите отдадоха почит към незабравимия подвиг на загиналите герои и положиха венци и цветя пред мемориалите.