Проф. Иво Христов в Бургас: Българите не осъзнават в каква криза се намират

Мар 17, 2023 БУРГАС Новини Избори 0 906

Срещата-разговор с граждани се състоя по покана на водача на листата на „БСП за България” за 2 МИР Бургас инж. Петър Кънев

По покана на водача на листата на „БСП за България” за 2 МИР Бургас - инж. Петър Кънев, политическият анализатор проф. Иво Христов проведе среща–разговор с жители и гости на Бургас на тема „България в окото на бурята“. Събитието се състоя в аулата на Бургаски свободен университет.

Проф. Христов говори по теми, свързани с развитието на страната и засегна глобални въпроси от геополитически мащаб. Пред събралото се множество от хора на различна възраст, той подчерта, че страната ни се намира на кръстопътя, на който се е намирала винаги – този път в контекста на войната в Украйна.

„Българите не осъзнават в каква екзистенциална ситуация се намират и изглежда няма сила, която да ги събуди за случващото се“, беше категоричен проф. Христов.

„Ние сме там, където се трият двете големи геополитически плочи. Разместването им води до това, което се намира между тях. А ние сме точно там. И то в най-жалкото си състояние в последните десетилетия. Както като народ, така и като потенциал и шансове за излизане от ситуацията. Страната е практически деиндустриализирана. Не произвеждаме нищо, изпразнена е вътрешнодемографско. Притежава структурата на страна от Третия свят. Имаме силно развита столица и два града и половина, между които има пропаст. Българската територия съвсем спокойно може да изхранва 20 млн. човека. Тук обаче живеят 5 млн. и няма дори да коментирам тяхната структура”, заяви проф. Христов.

"Българският народ не е изкушен от голямата геополитика. Той е битов народ и преживява кухненски нещата, но има щастието да живее на геополитическия кръстопът. България е вратата на народите. През няколко поколения едно е осъдено да живее във вихъра на историята и нашето е такова. Живеем в свят, когато старият все още не си е отишъл, а новият още не е дошъл. Всички структури на стария свят отиват в миналото. Но не можем да опишем новия, защото не го познаваме. Той няма аналог”, коментира още изтъкнатият български професор.

Акцент бе поставен върху състоянието на българското образование и нивото на обучение във висшите учебни заведения.

„България се намира на по-малко от 200 километра от една истинска война, започнала като локална, като регионална, но имаща абсолютно всички шансове да завърши като световна. Индикациите за вдигането на температурата на конфликта в Украйна са налице”, каза още проф. Иво Христов.

Публиката имаше възможност да зададе много въпроси във връзка с представените данни и да получи по-обстойна информация за разискваните изключително сериозни проблеми.

В срещата, освен водачът на листата за 2 МИР Бургас на „БСП за България” инж. Петър Кънев, се включиха областният председател на БСП  в Бургас Стойко Танков, общинският лидер на социалистите в морския град Живко Господинов, кандидати за народни представители от листата на коалицията, членове, симпатизанти на Българската социалистическа партия и много граждани, дошли за да чуят прогнозите и анализите.