БСП – Бургас почете 117-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание на Петрова нива

20.08.2020 г.

БСП – Бургас почете 117-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. На поклонението, което се проведе в историческата местност Петрова нива край Малко Търново, присъстваха народните представители от ПГ на „БСП за България” Петър Кънев и Димитър Стоянов, председателят на ОбС на БСП – Бургас Живко Господинов, областният лидер Стойко Танков, председателят на ОбС на БСП – Малко Търново Георги Бъклев. Събитието бе уважено и от вицепрезидента Илияна Йотова. Те участваха в официалната програма, която започна със заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в местния храм-костница „Света Петка”, след което положиха венци и цветя пред мемориала на преображенците.

„Жалко, че пандемията някак си се опита да обезличи най-голямото събитие на Странджанския край – отбелязването на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Мисля, че и този път странджалии, които присъстваха на това поклонение, показаха, че паметта на загиналите за голямата кауза- единна голяма България - остава свята. Самото присъствие на вицепрезидента беше много показателно за отношението на президентската институция към събитието. Мисля, че и ние, като представителна група на БСП – Бургас, отдадохме своята почит и уважение към хората, които пренебрегнаха личния си живот преди 117 години, за да вдигнат знамето на свободата”, заяви Петър Кънев.

След поднасянето на венци и цветя бе открита единствената у нас изложба на открито „Картографският образ на Странджанския край през вековете”, в която са включени 12 карти, отразяващи природните и социално-икономическите условия на тази територия към определени исторически моменти чрез подбрани картографски изображения на Странджа, съхранени в световните архиви и картографски колекции.