Иво Христов: Победа за „БСП за България“ на евроизборите означава нова политическа ситуация в страната

Май 03, 2019 Новини Избори 0 1876

03.05.2019 г.

„Европейските избори имат два залога – национален и европейски. По-важен е националният. Тъй като победа на „БСП за България“ на тези избори означава нова политическа ситуация в България и прелюдия към  предсрочни парламентарни избори“.  Това заяви пред журналисти в Бургас кандидатът за евродепутат от "БСП за България" Иво Христов.

По думите му, в случай, че ГЕРБ победи на тези избори, то рискуваме това да  бетонира статуквото и да няма други избори. „Ние сме в страната, в която властта е практически монополизирана на всички нива. ГЕРБ владеят и националната изпълнителна власт, и огромна част от местната власт, оказват  много силно влияние върху медиите, върху съда и прокуратурата, управляват службите. В този смисъл- всеки следващ избор може да се превърне  в демократична бутафория. Затова за мен тези избори са разломни, надявам се те да създадат тази нова политическа ситуация“, подчерта Иво Христов.

Той посочи още, че ако ГЕРБ възнамеряват да  употребяват добре познатите технологии за манипулация на изборите, то рискуват да предизвикат огромен гняв и проблемът  да  се интернационализира. Кандидатът за евродепутат коментира, че гневът на хората е видим и той е бил детониран от „Апартаментгейт“ и последващите скандали. "Какъв ще бъде резултатът на изборите- ще видим, разбира се ние се надяваме изборната администрация да функционира изрядно и да даде възможно най-обективен резултат“, заключи Иво Христов.