БСП – Бургас представи проектодокумента „Визия за Бургас“ в сферата на образованието и здравеопазването

Апр 24, 2019 БУРГАС Новини Избори 0 1063

24.04.2019

Народният представител от ПГ на „БСП за България“ Николай Тишев, Христо Панайотов – член на ИБ на ОбС на БСП – Бургас и председателят на Младежко обединение (МО) в БСП – Бургас Васил Иванов презентираха днес проектодокумента „Визия за Бургас“ в сферата на образованието и здравеопазването. „Смятаме, че община Бургас, като една голяма община, разполагаща с достатъчно ресурс, също трябва да има отношение към тези две сфери. Затова сме подготвили няколко предложения, върху които трябва да се работи“, каза Николай Тишев.

От своя страна, Христо Панайотов посочи, че развитието на един град, с цел осигуряването на устойчив и интелигентен  растеж, се свързва директно със системата на образованието във всички негови измерения и взаимодействия. „В последно време, във веригата ученик – родител – учител – директор, най-онеправдани са учителите, а именно те са хората, които изнасят основната тежест и са в основата на качественото образование“, заяви Панайотов и добави: „В тази връзка, ние предлагаме създаването на специален фонд „иновативни учители“ за финансовото им подпомагане. Идеята е всеки бургаски учител, на проектен принцип, да може да кандидатства за финансови средства, с които да въведе в учебния процес иновативни практики, разработени от самия него или от група свои колеги“. 

Второто предложение е „Учение през целия живот“, целящо бургаските учители да бъдат постоянно в крак с новостите  в сферата на образованието. „На следващо място смятам, че всеки човек трябва да получава реална оценка за труда си, затова предлагаме да бъде учредена наградата „Бургаски учител на годината“ и съответно наградата „Бургаски възпитател на годината“ - за детските градини. Друго, което сме заложили, е създаването на Дигитално училище, като идеята е в няколко бургаски училища, пилотно, да се опитаме да внедрим ново качествено цифрово образование, разработено както от бургаски преподаватели, така и от техни колеги от цялата страна. Заложили сме, също така, подпомагане на бургаските учители да организират летни занимални в училищата от 1 до 4 клас“, подчерта Христо Панайотов.

Председателят на МО в БСП – Бургас Васил Иванов коментира темата за здравеопазването. Той изложи с каква собствена материална база разполага в момента община Бургас. „Във „Визия за Бургас“ ние смятаме, че приоритет трябва да бъде извънболничната помощ, с цел превенция на заболяванията. Именно затова сме заложили да отделим 1 млн. лв. от бюджета на община Бургас, в рамките на 4-годишен период, за закупуване на нова по-съвременна апаратура“, обясни Иванов. За справка - в бюджета на Общината за 2018 г. са отделени 100 хил. лв. по предложение на общинския съветник от БСП Чанко Мирчев. „За 2019 г. няма заделени пари за закупуването на нова апаратура, точно затова ние предлагаме в следващия програмен период да реализираме точно  това“, добави председателят на МО.

Предвижда се също да се направи оглед на сегашната материална база, за да се приведе във вид, както и да се изгради нов общински медицински център в комплекс „Меден рудник“.  „Смятаме, също така, че трябва да се финансират безплатни изследвания на жителите на общината, които не се поемат от здравната каса. Поради липсата на специалисти пък сме на мнение, че трябва да се направи Фонд професионално развитие на медицинските кадри. Помислили сме и за най-малките. Считаме, че банка за майчина кърма би била от полза за бургаските семейства. В момента единствено в столицата има такава“, каза още Иванов. „Друго, което също е много важно – по-добра охрана и видеонаблюдение. Желаем да ги подобрим, за да може и пациентите, и лекарите да се чувстват по-сигурни“, заключи той.