Радослав Петков: Близо 2,9 млн. лева са приходите от Синя зона за миналата година, но не е ясно за какво точно са изразходени

29.03.2019

„Близо 2,9 млн. лева са приходите от Синя зона за миналата година, а от зелена – близо 290 000 лв. Не е ясно обаче за какво точно са изразходени тези средства“. Това каза за предаването „Червена линия“ на Радио „Фокус“ общинският съветник от БСП – Бургас Радослав Петков. „При увеличение на цените на услугите, как се променя тяхното качествено олицетворение към гражданите? В момента промяна в качеството на услугата, която се предлага, не се наблюдава. Проблемът с паркирането остава, въпреки увеличението на цените, което поражда недоволство сред гражданите“, допълни Петков. Според него събраните средства вероятно се използват за други разходи, но не по целесъобразност – за оптимизация на Синята зона и за изграждане на нови паркинги, които са крайно належащи, особено в централната градска част и прилежащите квартални райони, където застрояването продължава.
Коментирайки работата на Общински съвет - Бургас, Радослав Петков отбеляза и друг въпрос, свързан с изграждането на пристанище в кв. „Крайморие“, където основният поминък е отдаване на нощувки през летния сезон. „Хората от квартала са притеснени заради изграждането на подобно пристанище, което администрацията нарича лодкостоянка, което ще доведе до промяна в теченията на морето и опасност от изчезване на плажната ивица, а това ще отблъсне туристите“, каза общинският съветник.
Той има и две докладни записки за кв. „Меден рудник“, свързани с обезопасяване на движението. „Инициативите в тази посока са за оптимизация на движението на бул. „Захари Стоянов“ при изграждането на новата транспортна схема. Има противоречия с пешеходна пътека, която е на малко отстояние от светофарна уредба. Това излишно препятства нормалното движение на автомобили в този район. Според Радослав Петков Общинският съвет в Бургас работи изцяло под контрола на местната администрация. „В момента мнозинството диктува кои точки да бъдат разглеждани и кои отлагани. От последните сесии става ясно, че не се организира дискусия по важни въпроси, гласуват се кредити за милиони левове и разпродажба на общински апартаменти без дебат, което е вредно за гражданите на град Бургас“, каза още Петков. Той отбеляза, че заради лошия икономически климат и тромавата местна администрация част от бизнеса е започнал да се оттегля от града.