Жители на Созопол, Черноморец, Несебър и Просеник поискаха премахването на концесиите за плажовете и предложиха стопанисването им от общините

Nov 22, 2018 Новини Избори 0 1617

22.11.2018 г.

По време на среща с народните представители от ПГ на „БСП за България“ Николай Тишев, доц. Георги Йорданов и Иван Ченчев жители на Созопол и Черноморец подкрепиха предложенията на левицата във "Визия за България", свързани с повишаването на доходите и решаването на демографския проблем. Те поискаха бюджети за малките населени места, за да могат те да се развиват. Хората от Черноморец и Созопол обясниха, че приемат идеята за таван на субсидиите в земеделието, защото по думите им не може няколко души да взимат големи субсидии, въпреки че обработват земята само по документи, а малките производители да бъдат неглижирани. Народният представител Иван Ченчев разясни идеите на левицата за промени в данъчната система и обясни, че много от тях вече са внесени като предложения в Бюджета за 2019 г. „Предлагаме мерки за повишването на стандарта на бедните хора, които въпреки че работят, получават ниски доходи, имаме мерки за поощряването на младите работещи семейства с помощ в размер на 6400 лв. за второ и трето дете, преизчисляване на всички пенсии и много други“, обясни още Ченчев. Той добави, че БСП се обявява против концесионирането на плажовете, които трябва да са собственост на общините.

Доц. Георги Йорданов каза, че във Визията, БСП предвижда подобрен достъп до здравна помощ, включително и на социално слабите. „Всеки здравноосигурен български гражданин има право на безплатно здравеопазване, а неосигурените, поради една или друга причина, трябва да имат достъп до базов пакет от здравни услуги“, коментира Йорданов. Народният представител каза още, че парите за здравеопазване стигат, но трябва да бъдат спрени кражбите и да се завиши контролът над разходването им.

На срещата със секретаря на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов и народните представители Кристина Сидорова и Красимир Янков жителите на общ. Несебър също поискаха премахването на концесиите на плажовете и преминаването им към общините. Те предложиха във Визията да бъде заложено изработване на работеща национална стратегия за развитие на туризма, както и изграждането на експортни централи за българска продукция. Жителите на общината заявиха, че подкрепят предложенията за повишаването на доходите на хората и преизчисляването на пенсиите и добавиха, че бъдещото правителство на БСП трябва да направи това още в началото на своя мандат. Те предложиха още във "Визия за България" да залегне субсидирането на земеделците само за произведена продукция, за да се спре с безконтролното раздаване. Народните представители от левицата представиха пред тях приоритетите на БСП в здравеопазването, образованието, развитието на икономиката и енергетиката. Те представиха и предложенията на ПГ на „БСП за България“ в Алтернативния бюджет за 2019 г.

В разговора с народните представители Валентина Найденова и Кольо Милев жителите на селата Просеник и Люляково заявиха, че е нужно разработването на Визия за развитие на Бургаска област и  предложиха в нея да бъде включено развитие на химическата промишленост, подобряване на транспорта – въздушен и морски. Те добавиха, че е нужна не просто стратегия за развитие на туризма, а целенасочена държавна политика, за да може държавата да печели от даденостите, които има. Жителите на двете села изразиха съжалението си от обезлюдяването в региона и подкрепиха предложенията на левицата във "Визия за България" за задържане на младите хора у нас. Те добавиха още, че образованието трябва да бъде приоритетно за всяко правителство, защото то дава всички кадри за икономиката. Те предложиха мерки за завръщане на дисциплината в училищата,  сред които бе и оценка за поведение на учениците. Народните представители представиха идеите на БСП за пресичане на сивата икономика, развитието на образованието и здравеопазването, както и темата за сигурността.  Жителите на двете населени места сигнализираха, че на прага на зимата доставчиците на дърва взимат предварително парите на хората, а след това доставят приоритетно на едни и забравят за останалите.