Общинските съветници от БСП-Бургас: Намерението за премахване на паметната плоча от Механотехникума е груба политическа грешка

31.10.2018

„Защо вадите скелети от гардероба? Връзвате се на колегата Георги Дракалиев (ГЕРБ). Това ли е вашата кауза? Стигате до абсурдното твърдение, че жертвите в борбата срещу фашизма не трябва да бъдат почитани. Докладната за премахването на паметната плоча от фасадата на Механотехникума е груба политическа грешка, освен ако не цели да бъде димка, по която да се разразят дълги, продължителни, псевдоидеологически диалози. Ако искате да махнете тази плоча, си има административен съд”. Това заяви общинският съветник от БСП-Бургас Евгений Мосинов по време на заседанието на Общински съвет-Бургас.

Въпреки категоричната позиция на ръководството на ОбС на БСП-Бургас и противопоставянето на общинските съветници от БСП, Общински съвет-Бургас гласува за прехване на паметната плоча. Против гласуваха само четиримата  съветници от БСП-Бургас.

„Не мисля, че като махнем плочата ще реабилитираме тези, които са убивали учениците, чиито имена са изписани там. Тези хора са дали живота си за по-добра България. Става въпрос за периода 1941-1944 година, когато в България е имало фашизъм“, каза от своя страна Чанко Мирчев.

„Не можем да затрием просто така паметните плочи. Дайте и историята да я захвърлим на бунището!”, възмути се Кирил Петков.