Първомайски митинг-шествие за справедливо заплащане на труда проведе БСП - Бургас

На събитието присъстваха народните представители на „БСП за България” инж. Петър Кънев, Николай Тишев, Тодор Байчев и Димитър Стоянов

Хиляди членове и симпатизанти на БСП отбелязаха тържествено Деня на труда и на международната работническа солидарност – 1-ви май с митинг-шествие в Бургас. То се проведе под мотото „За справедливо заплащане на труда! За българското производство! За свободата на словото!” и бе поведено от музиканти с гайди и тъпан. Шествието започна от площад „Тройката”, премина по улица „Александровска”, след това по ул. „Богориди” и завърши на сцена „Охлюва” в Морската градина, където имаше и поздравителен концерт.

На събитието присъстваха народните представители на „БСП за България” инж. Петър Кънев, Николай Тишев, Тодор Байчев и Димитър Стоянов.

„БСП в цялата си история е подкрепяла правата на работниците. Тя се е борила и протестирала за повече права и по-високи възнаграждения, за по-добри условия на труд и винаги е била последователна в тези свои цели. Неслучайно и Парламентарната група на „БСП за България” в началото на 44-то Народно събрание започна инициатива и в Пленарна зала беше прието предложението за създаване на временна парламентарна комисия за разглеждане на случаите в България, където на цели трудови колективи не се изплащат възнаграждения от българските фирми” – заяви Николай Тишев. Той добави, че тази комисия има за цел да преразгледа трудовото законодателство, Кодекса на труда, Кодекса на социалното осигуряване, Търговския закон и други нормативни актове, така че правата на работниците да бъдат по-защитени. 

„Това кореспондира напълно със законодателните промени, които омбудсманът Мая Манолова и КНСБ внесоха в парламента срещу т. нар. съвременно робство, а именно дълготрайно задържане или въобще неплащане на български работници и служители от техните работодатели” – каза още Тишев.

На сцената поздравително слово се качи да произнесе и Тодор Недялков – представител на младежката организация на БСП – Бургас.

„Преговорите между ГЕРБ и патриотите за бъдещето правителство минаха успешно. ГЕРБ се отказаха от обещанието да направят средната работна заплата 1500 лева. Обединените патриоти се отказаха да направят минималната пенсия 300 лева. Както се вижда и двете партии предадоха оказаното им доверие. Очаква ги наказание. На изминалите избори българите видяха в БСП така дългоочакваната промяна. Ние не ги предадохме. Ние показахме, че сме реална алтернатива. Нашите позиции са последователни. БСП е готова да брани българските национални интереси” – посочи Тодор Недялков.

Тържественото мероприятие завърши с традиционно българско хоро, поведено от Николай Тишев.​