Петър Кънев: Младите ще се върнат в България, когато направим нормална бизнес среда и думата „справедливост” означава нещо

Мар 15, 2017 БУРГАС Новини БСП 0 1806

С цените на ГЕРБ ще са ни нужни 40 млрд. лв., за да изпълним санирането на 100%

„Младите хора ще се върнат в Бургас и в България въобще, когато направим нормална бизнес среда и думата „справедливост” означава нещо. Това заяви пред bTV водачът на листата на „БСП за България” за Бургас Петър Кънев. Той подчерта, че за това БСП поставя на първо място икономиката, образованието, здравеопазването и екологията.  Като основи мерки в сферата на икономиката, предлагани от левицата, той посочи - създаване на фонд „Индустрия”, създаване на фонд „Иновации”, създаване на условия за младия бизнес.

Като важен приоритет за БСП Кънев посочи и доходите. „С тези доходи, с които до момента управляващите "гарантираха", трудно може да се продължи напред. При тази ситуация, ще останем без народ”, подчерта той.

На въпрос как може да бъде върнато доверието в правораздавателните органи, Кънев отговори – „Това може да стане, ако в следващия парламент всички политически сили намерят консенсус и започне да се работи сериозно и има резултати”. Той подчерта, че не може само да твърдим, че румънският модел е великолепен, а в същото време да се точат дела по 7-8 години и накрая- нищо.

С цените на ГЕРБ ще са ни нужни 40 млрд. лв., за да изпълним санирането на 100%

Петър Кънев обясни, че са излезли официални данни за санирането и попита: „Защо във Велинград цената на санирането е 288 лв. на квадратен метър, в Кюстендил е  116 лв., а в Бургас 243 лв. БСП не е за спиране на санирането, но то няма да продължи по начина, по който се прави в момента и да е хранилка за някои кметове, които разпределят, както си искат”. Той поясни, че за 2 млрд. лв. се обработват 2000 блока, което са  340 хил. човека, само 5% от населението, а  за 100% трябва да имаме 40 млрд. лв.

Петър Кънев обясни, че ГЕРБ трябва да промени отношението си към бизнеса. По думите му те са  го задушили с такси- особено микро и малкия бизнес. „Не създадем ли условия за тези 98% от всички фирми в България, другото няма значение”, категоричен бе той.

Кънев заяви, че Бургас е чудесно място за живеене, но има огромна диспропорция между развитието на индустрията и туризма. „В сравнение с околните региони, Бургас е по-назад в групата на индустрията и промишленост. Има чувствителна концентрация на пари и власт у  много по-малко хора, отколкото преди 5 години. ГЕРБ доведе до тази концентрация”,  заключи Петър Кънев.