Евгений Мосинов: Считам, че поевтиняването на билетчето няма да застраши финансово Бургасбус

Пред Burgasnovini.com

Това заяви Евгений Мосинов, който заедно с Николай Тишев и Кирил Петков дадоха пресконференция във връзка с предстоящото заседание на Общинския съвет. Както знаете Мосинов входира докладна записка, в която се настоява билетът за градския транспорт да бъде намален с десет процента. И така на практика, бургазлии да плащат не лев, а 90 стотинки. „Това ще бъде и стимул и повече хора ще използват градския транспорт.“ –каза Мосинов. Той  е категоричен, че с намаляването на цената, няма да бъде  финансово ощетено общинското дружество. „Когато входирах докладната записка, средната цена на дизеловото  гориво беше между 1, 80 и 1, 90 лева. В момента на разглеждане на докладната записка, цената вече граничи с 1, 70 лева. Прерогатив на Общинския съвет по  договора, е да определи цената на услугата. Тази цена не  е променяна от  2010/2011 година. Естествено, че в ценообразуването на билета  стои разхода за гориво. А не каквито доводи има в писмото на управителя на „Бургасбус“ Петко Драгнев, че няма да се намаля цената на билета, тъй като дружеството има разходи за заплати и амортизация на автобусите.“

Друга важна точка, според общинския съветник Евгений Мосинов на предстоящото заседание на Общинския съвет е подписване на меморандум за сътрудничество между община Бургас и държавното дружество „Академика 2011“, тоест  проблемът със зала Арена да бъде решен по следния начин- Академика 2011“ ЕАД да дофинансира цялостното изграждане на Арена Бургас, като срещу това дружеството да придобие и управлява собствеността на спортната зала. От своя страна общината трябва да получи безвъзмездно право за ползване на обекта. „Аз се радвам, че кметството това го призна за проблем и се търсят начини за неговото разрешаване. Строежът е спрял отдавна. Няма финансиране през 2015 година и през 2016 година . Единственото финансиране е 5 –те милиона лева по времето на правитеслтвото на Пламен Орешарски.  Това е докладна , която изисква сериозно обсъждане. Редица въпроси трябва да се дискутират, например какво правим с терена, който е общинска собственост? Истината е, че не е по силите на община Бургас да стопанисва спортната зала. Това е изключително тежко съоръжение, само разходите по такса битови отпадъци са доста сериозни. Тази докладна признава невъзможността на общината да построи,  да поддържа залата и невъзможността да поддържа нейната натовареност.“-каза още Евгений Мосинов.

На предстоящото заседание на Общинския съвет, Евгений Мосинов смята лично да предложи  кметската заплата да  бъде увеличена. „Кметът на Бургас, независимо какво име носи, трябва да има достойно заплащане“-сподели Мосинов.

Групата общински съветници от БСП на утрешното заседание няма да подкрепи докладната записка за вдигане на административните такси, които администрацията иска да повиши.