ДЕКЛАРАЦИЯ от общинските съветници в Общински съвет Бургас

Във връзка с безпрецедентната намеса на премиера на България и председател на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в дейността на независимите от централната власт местни органи на самоуправление

Във връзка с безпрецедентната намеса на премиера на България и председател на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в дейността на независимите от централната власт местни органи на самоуправление – Общински съвет Бургас, Кмет и общинска администрация по повод прекратяването на процедура за възлагане на обществена поръчка по ЗОП за проектиране и изграждане на закрит басейн и игрище за футбол с трибуни в к-с „Славейков“, заявяваме следното:

Бургаските избиратели на 25.10.2015 г. дадоха своята подкрепа за настоящия Общински съвет и неговите 51 представители, както и за кмет на община Бургас. Чрез своите гласове бургазлии посочиха кой да управлява делата на общината съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация. Със своите действия от изминалата седмица (спирането на горепосочената поръчка по ЗОП с възложител Община Бургас) председателят на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов грубо погази този закон, както и разделението на властите в България съгласно конституцията. Телефонните разговори между Борисов и кмета Д. Николов и последвалото прекратяване на процедурата поставят два фундаментални въпроса пред управлението и развитието на Община Бургас:

1.                 Кой управлява Община Бургас и по чия воля? Ако това е г-н Борисов, който е поел на ръчно управление съдбините на бургазлии, то общинската администрация и кметът Николов трябва ясно да заявят, че решенията как да се харчат парите на бургаските граждани се вземат в София. Това означава подмяна на вота на бургаските избиратели и обезличаване на местните органи на самоуправление.

2.                 Има ли съмнения за корупция при възлагането на поръчки и провеждането на процедури по ЗОП от Община Бургас? И конкретно за прекратената поръчка, при положение че има осигурен финансов ресурс за нейното изпълнение (11 700 000 лв заем и 1 300 000 лв съфинансиране от собствени приходи), корупционни практики ли са причините за спирането й? Ако е така кой ще понесе отговорността? Относима към случая е сентенцията, че „рибата се вмирисва от към главата“.

Кметът на Бургас Димитър Николов,  като ръководител на общинската администрация, на която е възложил провеждането на процедурата по ЗОП, дължи отговор на тези въпроси. Отговор очакват не само общинските съветници, но и бургаското гражданство.

Ние, общинските съветници в Общински съвет Бургас, ще продължим да отстояваме независимостта на местното самоуправление и ще се противопоставим на всеки опит за нерегламентирано вмешателство и натиск, пък бил той и от премиера на България Бойко Борисов.