БСП-Бургас скочи срещу новите данъци, увеличената глоба за „синята зона” и заема за басейна в „Славейков”

Пред Topnivini.bg

Групата на БСП в Общинския съвет на Бургас изрази неодобрението си по отношение на увеличаването на данъците и в общината и за вземането на заем в размер на 13 млн. лв. с ДДС за строежа на спортния комплекс в парка на „Славейков” на мястото на стария басейн. Тези точки са включени за гласуване на утрешната сесия на местния парламент, а социалистите са категорични, че няма да ги подкрепят.

Още първата докладна записка в дневния ред на заседанието се отнася за т.н. данък сгради. Той се вдига от 1,45 на 1,65 промила. Като мотив за увеличаването в документа се посочва нуждата на Община Бургас от приходи заради направени ремонти и проекти. Областният председател на левицата Николай Тишев обаче не е съгласен с това, че се дават примери с други общини, където данък сгради е по-висок от този в Бургас.

„Не може това да бъде аргумент за вдигане на данък. Несериозно е. Защото в други общини данъкът е пък по-нисък. При тази ситуация, в която се намира страната и Бургас – сриване на пазари, увеличаване на безработица – това е едно допълнително бреме  към гражданите. И ние сме категорични, че това няма да го подкрепим”, заяви Тишев.

Социалистите не са съгласни с аргумента, че това ще се компенсира с промяната на такса смет, която се намаля с един промил. Тя ще падне от 7,9 на 6,9 за нежилищните имоти и от 7 на 6 % за офисите. Като цяло за около 80 % от бургазлии с по едно жилище увеличението на данък сгради няма да се компенсира по никакъв начин.

От БСП критикуват и предложението за увеличаване на административната мярка за автомобили, които не са си платили „синята зона”. Там глобата скача от 15 на 25 лв. Мотивите за увеличението са, че през последните години са се увеличили средствата за транспорт, повишил се е численият състав на служителите и т.н. Според Тишев самата обосновка за увеличаването на глобата е сгрешена.

„Целта на тази административна мярка е да има дисциплиниращ характер, а не да пълни общинския бюджет или на което и да е общинско предприятие. За такива приходи се използват местните данъци. Ако нарушенията в „синята зона” се увеличават, тогава има логика да се увеличава и глобата. Ако обаче те намалят, тогава логиката е да пада. В сравнение с миналата година се вижда, че тази санкция има ефект и все по-малко са нарушителите. Ами тогава защо увеличаваме глобата?”, попита реторично той.

Бургаските социалисти не са съгласни и с поемането на многомилионния общински дълг за построяването на спортен комплекс на мястото на бившия басейн в к-с „Славейков”. Те не са против в града да се изграждат нови спортни съоръжения. Но вземането на такъв голям дълг обременява общината, което в бъдеще също ще генерира увеличаване на местните данъци. Освен това формулата, с което ще бъде взет кредитът, въобще не е дискутирана и нямала обосновка.

„Общината ще изтегли дълг, ще инвестира, а какво ще се прави след това с тази изградена инфраструктура – не се знае. Тука ние виждаме проблема. Първо е хубаво да се дискутира, да се обсъди и тогава да се внасят докладни. Слага се каруцата пред коня”, смята Николай Тишев.

Областният председател на БСП изрази надеждата си, че и другите групи в Общинския съвет извън ГЕРБ няма да подкрепят увеличаването на местните данъци. Неговият колега Кирил Петков пък заключи, че след зашеметяващата изборна победа от ГЕРБ са се главозамаяли и са започнали да увеличават данъци и винетки, бидейки сигурни в управлението си.