Зафиров: Няма време за тупкане на топката. БСП-Бургас избира нов лидер през декември

Burgas.topnovini.bg

Партията столетница в Бургас ще се наложи да избира нов общински лидер на 12 декември. Късно снощи Пленумът е приел подадената оставка на Изпълнителното бюро и е насрочил дата за заседание на конференцията. Това съобщи за Topnovini.bg депутатът от БСП Атанас Зафиров.

Народният представител бе повече от категоричен, че време за "тупкане на топката" определено няма и партията на всяка цена трябва да се съвземе от колапса, в който изпадна след последните местни избори. Най-точен барометър за това къде се намират червените била обществената реакция, която с вота си показала, че в редиците на партията нещо куца.

„БСП-Бургас показа, че е реактивна партия, може да разчита сигналите на обществото и да бъде бърза и категорична в своите решения. Както казах на Пленума - време за тупкане на топката няма. Топката е спукана, трябват действия. Благодаря и на моите другари от Бюрото и лично на Евгений Мосинов, които показаха как се носи отговорност”, коментира Зафиров.

Въпреки подадената оставка от страна на Мосинов, все още не е сигурно, че тя ще бъде приета през идния декември. Което пък означава, че е твърде възможно лидерът на социалистите в Бургас да не бъде сменен. На въпрос кои са алтернативните фигури на Евгений Мосинов, червеният депутат заяви, че такива тепърва ще бъдат обсъждани и отказа на назове конкретни имена, които иначе от няколко дни упорито се спрягат в публичното пространство.

„Няма как да гадая кои ще бъдат кандидатите за поста, но при всички положения ще търсим в нашия лидер да бъде заложена ярка опозиционност. От първия ден на встъпването си в длъжност този човек трябва да покаже, че БСП е разбрал урока си на тези местни избори”, смята Атанас Зафиров.

Преди дни общинският председател на БСП Евгений Мосинов твърдо застана зад решението да подаде оставка и го стори. Тогава адвокатът изрази мнение, че партийната структура на левицата в Бургас трябва да промени доста неща в себе си. Мосинов намекна, че липсата на колектив и обща кауза стоят в основите на кардиналното му решение.