БСП: Опитват да подменят вота в Камено

Окт 22, 2015 БУРГАС Новини Избори 0 1999

С цената на всичко се правят опити да бъде подменен вота в община Камено

Това заяви народният представител от коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Зафиров. От партията са подали жалба до Централната избирателна комисия на 18-ти октомври с искане от бюлетината за кметските избори в село Троянова да бъде заличен Димитър Николов - кандидат на ДПС. Повод за това стана анулираната адресна регистрация на Николов в община Камено. Сагата с него е от няколко месеца. Той подава документи за регистрация в общината през пролетта. При направената проверка, назначена със заповед на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков, става ясно, че Николов е вписан след датата, която е посочена от закона. Така от община Камено е заличена адресната му регистрация. Докато Николов обжалба решението на общината, в Общинската избирателна комисия го вписват като кандидат за кмет на село Трояново от листата на ДПС. Николов губи делото и в резултат на това в ОИК заличават регистрацията му за кандидат-кмет на 8-ми октомври. ЦИК от своя страна дава препоръка на ОИК в съществуващата вече бюлетина, в която има трима кандидати за кмет на Трояново, името на Николов да бъде заличено на ръка.

"Смятаме, че решението на ЦИК е скандално Защо, въпреки своето становище за заличаване на Николов, от ОИК утвърждават образец за бюлетина, в която той присъства? След като ВАС отхвърли жалбата на Николов, оттам потвърдиха, че решението на ОИК е законосъобразно т.е. правилно в ОИК Камено са заличили Николов от бюлетината. Защо обаче нарушават сами своето решение и той фигурира в отпечатаните вече бюлетини?", недоумява Зафиров.

"От ОИК трябваше да отпечатат други бюлетини, в които не фигурира името на Димитър Николов, за да не се бъркат избирателите", категоричен е Стефан Бонев - кандидат за кмет на БСП в община Камено.

В село Трояново има 1000 избиратели. На местните избори, които ще се проведат тази неделя, избирателите ще трябва да гласуват за двамата останали кандидати - на БСП и на Реформаторския блок. Ако в оставащото време не бъдат отпечатани нови бюлетини, на 25-ти октомври в бюлетината на село Трояново ще има три имена. "Това подвежда хората и ще доведе до много недействителни бюлетини", категоричен е областният лидер на БСП Николай Тишев.

"През цялото време се води битка срещу нашия кандидат. Не е нужно да коментираме, че в ОИК превъзходство имат членовете на ГЕРБ, РБ и ДПС. Не изключвам вариант за обжалване на изборите", смята Зафиров.