Атанас Зафиров: Строителството на атомна електроцентрала до Резово ще унищожи българския туризъм

Интервю на бургаския депутат от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ

Бургаският депутат от Коалиция „Лява България“ Атанас Зафиров изрази безпокойството си от рестартирането на забравения доскоро турски проект за строителството на атомна електроцентала на няколко километра от българската черноморска граница. Народният представител смята, че подобно съоръжение ще има унищожителен ефект върху българския туризъм.

Има ли официално потвърждение, от което да е става сигурно, че проектът за изграждане на АЕЦ Инеада до Резово е отново актуален?

До момента това, което знаем, се опира на изнесената информация от турския енергиен министър пред една медия и съответно препредадено от българските медии. За мен е странна реакцията на бургаския областен управител, който обяви, че ще пише писмо и ще чака отговор от Министерски съвет. Предполагам, че с едно телефонно обаждане може да го разреши този въпрос.Приличаме на тупкане на топката и отлагане на проблема във времето с цел той да бъде забравен.

Ощо взето се повтаря старата история. Предния път тази тема беше актуална преди три години. Тогава се оказа, че има едно изпратено писмо от кмета на Инеада, г-н Рашид, до всички черноморски кметове с молба за помощ, със зов за тревога…

…кметът на Инеада не иска този проект, така ли?

Да, категоричо хората от Инеада бяха тогава против, но все пак е редно да правим разлика. Миналия път ставаше въпрос за строителство на ТЕЦ на въглища. Това е значително по-опасно от екологична гледна точка, отколкото една АЕЦ. Трябва да бъдем коректни. Големият протест тогава беше срещу изграждането на топлоелектрическа централа. Тогава аз донесох документи, от които стана ясно ,че изграждането на едно такова съоръжение, ще го превърне в огромен потребител на въглища и в ще се появи един голям замърсител на целия регион. Това на практика щеше да ликвидира нашия туризъм.

В интерес на истината с атомната централа не стоят нещата точно така от ледна точка на екологията. Атомната енергия не замърсява природата, но тук говорим за психологически нагласи, тук говорим за отрасли в региона като туризъм…учудвам се, че Турция не иска да построи една такава АЕЦ на бреговете край Мармарис, Кушадасъ, Анталия, Бодрум…строят е в тази част на Черно море, където те не развиват туризъм.  Тук е чисто психологически момент. Не е толкова екологичен, колкото …психологически. Риск съществува винаги, но….на практика те убиват с едни удар два заека. Ще си решат енергийните проблеми, за което аз по никакъв начин не оспорвам правото на турската държава да решава тези проблеми, но смятам, че в духа на добросъседството подобно строителство  трябва да бъде съгласувано и с нас. Още повече, че България в този район залага изцяло на туризма. Смятам, че един такъв проект наистина ще убие туризма тук.

Какъв е пътят нататък. Ще обедините ли усилия с другите бургаски депутати, с другите парламентарни групи, за да спрете проекта?

Аз първо разчитам на здравия разум на всички политици този път да се обединим, защото миналият път не бяхме обединени и на нашия призив за протест не дойде никой извън БСП и граждани. Искам не само да дадем отпор, но да поискаме и отговори. Странно е това съвпадение, че всичко това се случва отново след посещение на нашия министър-председател в Турция. И забележете отново името на министър-председателя е Бойко Борисов, както и миналия път. Отново не стана ясно, както и преди, когато не можах да намеря тази стенограма от разговора с тогавашния премиер Ердоган. Предполагам, че и сега не е водена тази стенограма от разговорите с премиера на Турция Давутоглу. Безкрайно ми е интересно и за българското общество е Бойко борисов да каже разглеждан ли е този проект? Поеман ли енякакъв ангажимент на българската страна за сметка на ангажимент на Турция по отношение на бежанците и тяхното евентуално недопускане на българска територия, за да е ясно какви са размерите на пазарлъка, защото е ясно, че пазарлък има. Това съвпадение не може да е случайно и наистина очаквам този път нашите управници да бъдат на висота и да разберат какви са нагласите на хората. Няма трезвомислещ човек в региона, който не би се противопоставил на едно такова строителство.Сигурен съм, че това е така и с турците, които се опитват да развиват туризъм  тук. Не говоря за Турция изобщо, а за общините под границата, с които можем да обединим усилията си.

Изпреварвам вашия въпрос за позицията на БСП спрямо АЕЦ Белене. Има разлика между двата случая. Първо самите хоа в Белене искат този проект. И той трябваше да бъде реализиран в един от най-изостаналите икономически региони не само в България, но и в цяла Европа. Това безспорно щеше да даде тласък на икономическото развитие. Затова самите хора искаха АЕЦ Белене, а тук в нашия регион ние залагаме на туризма и няма как такава атомна електроцентрала да бъде приета добре от местните хора.