Атанас Зафиров: Ако Движение 21 наистина са леви, да подкрепят нашия кандидат за кмет

Автор: Burgasdream.com

Депутатът от БСП Атанас Зафиров безспорно е интересен събеседник и човек, за когото няма тайни в политиката. Зафиров вече натрупа солиден опит и Бургас може да разчита, че има политик от висок национален ранг. Пред Burgasdream.com бившият областен лидер на БСП говори за проблемите и перспективите пред социалистите в региона.

Той засегна тема, която засега убягваше на всички политически анализатори – странния отказ на кандидата за кмет на Бургас от Движение 21 Аргир Гилмановски, който първо се регистрира, а след това внезапно оттегли документите си от ОИК. Преди дни Гилмановски бе заличен и като кандидат за общински съветник, което постави в патова ситуация партията на Татяна Дончева. Чрез Burgasdream.com червеният депутат призова Движение 21 да декларират подкрепа за техния кандидат-кмет, ако наистина се считат за лява партия.

- Г-н Зафиров, кампанията на БСП вече започна. С какви амбиции тръгвате?

- Радвам се, че видях ентусиазъм и настроение в нашите редици, това беше нещото, което най-много ни е липсвало в някои от последните кампании. Сега виждам една по-различна нагласа и това ме радва. Оттук нататък следва една стабилна, позитивна кампания и постигане на поставените цели – постигане на по-висок резултат от последните местни избори, когато вкарахме петима съветници, както и достойно представяне на нашия кандидат за кмет. Без да засягам никого, гледайки останалите кандидати за кметове, смело мога да заявя, че има само двама реални кандидати – настоящият кмет Димитър Николов и нашият кандидат. Очаквам много сериозна политическа битка в духа на феърплея и се надявам, че ще стигнем на балотаж.

- Областният председател на БСП Николай Тишев заяви, че минимумът общински съветници, които партията трябва да вкара в новия местен парламент е 10. Постижима ли е тази цифра?

- Няма как да кажа различна цифра от нашия областен председател, след като той е заложил такава цифра, това трябва да бъде нашата цел.

- Очаква се кандидатът Ви за кмет да събере по-малко доверие от листата на БСП. При подобно развитие ще загуби ли Евгений Мосинов и позицията си на общински лидер?

- Не, няма такава практика в БСП. Били сме свидетели на подобни резултати, дори на последните местни избори беше така. Това по никакъв начин не е повлияло на отношението на партията към нашия кандидат. Тогава той беше и председател на партията. Въпреки всичко подобен развой на кампанията не би трябвало да ни радва. Ролята на кандидата за кмет е да дърпа листата и да привлича периферия. Прави сте, че тези избори са малко по-различни дотолкова, доколкото системата на преференциите позволи в листите да влязат под формата на гражданска квота или коалиционни партньори и други ресурсни хора, които така или иначе ще привлекат допълнително гласове, които ще генерират трафик към нашата листа. Но тук ролята и на партийното ръководство, и на ръководителите на кампанията е така да стиковат действията на нашите кандидати и нашите симпатизанти, че всеки един в тази листа, освен работейки за себе си, да работи и за общата кауза. А общата кауза на БСП е кандидат за кмет и внушителна група съветници. Така че аз лично не бих толерирал един такъв подход на някакви лични кампании в нашата листа без оглед на груповия интерес. В този ред на мисли очаквам да има паритет между гласовете на нашия кандидат-кмет и гласовете за листата.

- Това означава ли, че не толерирате мажоритарни кампании на отделните кандидати за съветници? Плюс или минус е за Вас преференциалният вот в тези избори?

- Не, напротив, аз поощрявам личната инициатива, поощрявам стремежа на всеки да бъде индивидуалност, но в рамките на партийната толерантност. Идеята е всеки да покаже своята реална тежест в обществото и по този начин д носи допълнителни гласове за листата. Но работейки за себе си, той трябва да работи и за груповия интерес. Когато нямаш кмет, колкото и силна съветническа листа да имаш, това е наполовина свършена работа. Това не е в интерес и на самите съветници.

- Очаквате ли АБВ и Движение 21 да дръпнат от Вашите гласове?

- От Движение 21 очаквам да подкрепят нашия кандидат за кмет. Това го казвам без да съм го коментирал с някой друг, наблюдавайки ситуацията, която възникна при колегите. Доколкото имам информация, те останаха без кандидат и ако наистина са леви, както декларират, трябва да подкрепят кандидата на левицата в лицето на БСП. Така че не само, че не очаквам да дръпнат гласове, напротив – очаквам те да ни дадат гласове за нашата кметска кандидатура. Иначе всяка партия си работи за листата, те са заявили своите цели, имат си методи, чрез които да ги постигнат. За мен важното е, че нито една знакова фигура от БСП в Бургас не е минала в редиците на тези две партии. Оттам нататък как те правят своите кампании – мен не ме интересува.

- Областният лидер Николай Тишев каза, че от 25 септември всяка общинско ръководство „ще поеме кръста върху себе си”?

- Местните ръководства имаха много голяма свобода на действие в избора на кандидати, в подредбата на листите. Аз мога да Ви гарантирам, че никъде в областта ние нямаме променено решение на местна структура относно номинирането за кандидат за кмет или подредбата на листите. Разбира се, голямата свобода на действие е и голяма отговорност. В този ред на мисли местните организации отговарят за резултатите. Как ще ги постигнат – това е преди всичко тяхна грижа. Областното ръководство има своите ангажименти по отношение на медийна кампания, стиковка на графици, осигуряване на посещения от знакови за левицата фигури. Но голямата тежест пада върху местните ръководства и така е било винаги.

- Очаквате ли удари под кръста в предизборната кампания?

- Те вече започнаха. Бяхме свидетели на един процес на натиск, къде по-явен, къде по-скрит, върху наши кандидати. Този натиск завърши с отказване на някои от тях, с преформатиране на подкрепата. Свидетели сте как и в региона (визирам Малко Търново) кандидат-кмет обяви един начин за явяване на тези избори, а в следващия момент бе издигнат като кандидат на ГЕРБ. Аналогична е ситуацията и в Айтос, това от своя страна доведе до неприемливи модели на функциониране в конкретика. Ако ви прави впечатление на тези избори има много села, а и цели общини, където има само един кандидат, което по никакъв начин не е градивно, не говори добре за състоянието на гражданското общество. В повечето случаи този кандидат е от управляващата партия, което по никакъв начин не означава, че този кмет е безлатернативен или си е свършил перфектно работата. Това по-скоро говори за някакви други процеси за отказване на останалите кандидати или формиране у тях едно чувство на обреченост и безсмисленост от участие в тази надпревара. Всичко може да се очаква, опонентът показва, че за него властта е самоцел, че е готов на всякакви в това число и безпринципни компромиси в името на пълното овладяване на властта в тази държава. А местното самоуправление беше един от последните бастиони на демокрацията, тъй като всичко останало в момента е под управлението на ГЕРБ. Ако допуснем и местната власт да бъде овладяна на 100%, каквато е целта на ГЕРБ, това няма да бъде добре за обществото. Преследването на една такава цел няма как да стане без нечестни методи. Т.е. ние ще бъдем свидетели на подобен род нечистоплътна кампания. Но сме готови да поемем всякакви удари.

- Изборите ще бъдат две в едно, ще има и референдум за електронното гласуване. Дорасли ли сме за електронно гласуване, има ли опасност от манипулации?

- Аз смятам, че този референдум беше напълно излишен в този му вид. Подозирам, че така осакатен, той не радва и своите вносители. Това ще бъде поредното излишно харчене на пари, ангажиране на ресурс със спорен резултат. Твърде вероятно е той да не събере необходимите гласове за валидност и на този фон той до голяма степен се обезсмисля. Иначе аз съм привърженик на смислените референдуми, на регионалните референдуми и смятам, че една от големите задачи пред бъдещото общинско ръководство на Бургас и останалите общини е да бъде предложен такъв модел на управление, в който да бъде чут гласът на гражданите по местните въпроси. Но в конкретния случай се опасявам, че той няма да постигне желания резултат. Още повече, че самата идея за подобен тип гласуване е порочна дотолкова, доколкото един подобен вид електронно гласуване може да доведе до много сериозни изкривявания във вота на гражданите. Само за пример ще Ви дам, че това е най-лесният начин за манипулиране на корпоративен вот. Когато работодателят събира една група работници, слага им един компютър и започва да контролира как те гласуват под заплахата да загубят работата си. Разбира се, това е хипотетична теза, но е напълно вероятна. Така че аз няма как да подкрепя подобен референдум и общувайки със широк кръг от хора, ми се струва, че такава е и нагласата на българското общество.

Интервю на Стиляна Божидарова