Народният представител Атанас Зафиров: 9 септември е бил, е и ще бъде светла дата в живота и историята на България

Сеп 09, 2015 БУРГАС Новини БСП 0 2188

Няма да позволим прехода да влезе в още по-лоша спирала на лъжата, на дивия капитализъм, на историческия нихилизъм!

Днес отбелязваме една важна годишнина не само за нашата партия, но и за нашата страна. Изминаха 71 години от онзи 9 септември, когато в България настъпи коренна промяна, когато страната ни тръгна по пътя на народната демокрация и социалистическите преобразувания.
Когато България престана да бъде съюзник на Хитлер и Мусолини.
Когато в страната ни започна процес на модернизация, индустриализация, на развитие на науката и културата, на земеделието и туризма.
В края на периода, започнал на 9 септември, страната ни бе на 27-о място в света по развитие, бе уважавана на Изток, но и на Запад.
Десницата вече четвърт век опитва да наложи мисленето, че в онези 45 години България е била концлагер, безпросветна джунгла, че гражданите й са били бедни и репресирани.
И днес в Народното събрание прозвучаха подобни внушения!
Не е така!
Живи са и помнят хората, които с двете си ръце, с мозъка, но най-вече със сърцето и душата си, работиха за онази България, която въпреки грешките и трудностите, бе по-развита, по-справедлива, по-социална, по-образована и културна от днешна България. Не зная как е в други страни със сходна съдба, но за българите социализмът донесе позитиви, донесе успехи, донесе развитие. Именно затова немалка част от тях изпитват носталгия по онова време. Не може да изпитваш носталгия към нещо лошо, нали!
Но освен носталгия, хората изпитват и разочарование от прехода, който вместо градивен, бе преход на реставрацията, на дивия капитализъм, на разрушението и разграбването. Не такъв преход искаше българският народ. Но му бе наложен един десен модел на прехода, който остави извън борда милиони българи, който обруга достойнството на трудовия човек за сметка на едрия капитал. Преход, в който ни бяха внушавани десните постановки, че е нужна по-малко държава, че държавата е лош стопанин, че лозунгът „Обогатявайте се” е единственият правилен, че егоизмът е висша ценност. Че всичко в миналото е лошо!
Но не е така!
Виждаме, че в световен мащаб митът за това, че либералният капитализъм е най-висша и успешна форма на развитие. САЩ и Европа са в тежка криза – системна криза на капитализма! В рамките на тази криза думата „социализъм” отново звучи актуално и все по-гордо. Ние не се отказваме от тази дума. Ние не се отказваме от идеите и идеалите си.
Идеите се променят, защото светът се променя. Днес социализмът не може да е тоталитарен, не може да е казармен, не може да е затворен, не може да е командно-административен и чиновнически. Днес социализмът е идеал за демократична, но силно социална държава. За отворено към света и световната икономика, но и живеещо с грижа за отделния човек общество. Идеите се променят, но нашият светъл идеал е вечен!
Господа от десницата, никога няма да отнемете и опорочите труда на нашите, но и на вашите собствени майки и бащи! Няма с очерняне на миналото и с измислените плашила на комунизма и на ДС да извините собствените си управленски провали, фалита на дивия капитализъм, който ни наложихте за сметка на бедността, страданията и разочарованията на милиони българи.
Идват решаващи за нашата страна местни избори – днес десните ни предлагат още от добре познатото – монополи, олигархия, блокиране на стратегически за страната енергийни проекти, заради интереса на задокеанските инвеститори и геополитически игри. Предлагат ни враждебни отношения с нашите славянски православни братя и освободители от Русия. Предлагат ни старите лица, загробили ядрената енергетика, приватизирали на безценица съграденото от нашите майки и бащи. Предлагат ни бедност, стагнация, орязване на доходите, мизерно обществено образование и държавна помощ за частните училища , искат милиарди, които да плащаме във военния бюджет за ново оръжие – милиарди, взети от джоба на хората, с които бедна България ще спонсорира западния военно-промишлен комплекс.
Няма да стане! Няма да позволим прехода да влезе в още по-лоша спирала на лъжата, на дивия капитализъм, на историческия нихилизъм!
Не, социалистическата идея има солидно минало, има и перспектива и бъдеще, защото човечеството има един естествен стремеж – към по-добър и по-справедлив живот.
Именно затова 9 септември е бил, е и ще бъде една светла дата в живота и историята на България, която не бива да бъде зачеркната. Споменът за онази по-добра България е жив и ще е жив, докато е жив всеки от нас и нашите деца, на които ще предадем идеите, традициите и идеализма на Българската социалистическа партия!
Честит празник и горе главите, другари!