Евгений Мосинов: Кметът Димитър Николов ще остави 35 млн. лв. дългове на Бургас

Интервю на Евгений Мосинов, общински лидер на БСП и кандидат за кмет на община Бургас, пред Бургаски репортер

Евгений Мосинов е общински лидер на БСП и кандидат за кмет на община Бургас. По –малко от месец преди старта на предизборната кампания за местния вот той е готов да доказва на всеки избирател правотата, смисъла на идеите си и ползата от тях за всеки в града и общината.

Каква е вашата политическа кондиция и в партията преди сблъсъка в предизборната кампания?

Не бих го нарекъл сблъсък. Вече е време политическото противопоставяне да не се възприема като сблъсък, а като конкуренция на идеи, концепции за доброто на общината и града, в който живеем. Предстои сериозна надпревара и мисля, че това ще бъде надпревара на идеи, виждания и личности за Бургас и в полза на Бургас.

Името ви четири години беше спрягано като на опонент на Димитър Николов. Къде на шега къде наистина той самият ви обяви за претендент за поста му. Свикнахте ли с тези очаквания и с тежестта на една такава отговорност?

Да, свикнал съм. Това е един от мотивите да се кандидатирам. Аз съм адвокат с широка и многостранна практика и съм изключително натоварен човек. Смея да твърдя, че за годините съм стабилно успял в кариерата си. Това доверие, което бургазлии ми гласуваха, като ме направиха общински съветник и заставайки зад някои мои инициативи като общински съветник, тези срещи с тях през лятото, когато много хора ме питаха „Ще се кандидатираш ли?” …това е един от основните ми мотиви. Ясно и категорично държа да заявя. Не искам да бъда схващан като тясно партийна кандидатура. Аз съм водач на съветниците на БСП, лидер на БСП, но пред всичко това поставям качеството си на „бургазлия”. Човек, който има резултат от работата си на общински съветник и определено виждане за начина, по който градът е управляван досега и визия как трябва да се развива през следващите четири години. Това е основният ми мотив да се кандидатирам. Бургазлия съм, харесвам града си и искам в него да се живее с една степен по-добре и да бъде управляван с две степени по-добре.

Не изглежда ли малко като мисия невъзможна да се изправите срещу Димитър Николов, който според прогнозите и очакванията ще постигне безпроблемна победа на изборите? Предрешено ли е всичко?

Действително има такива анализи, но не бих ги нарекъл прогнози. Може би са очаквания. От моите лични наблюдения и разговори със специалисти от сферата на социологията смятам, че в Бургас има насъбрано и растящо недоволство против определени начини, постъпки и управленски действия на кмета Николов и подкрепящото го мнозинство на ГЕРБ. Има остро недоволство срещу администрацията на Николов, късните реакции на администрацията. Миналата седмица падна дърво, кестен, но този път не уби бургазлия, а унищожи три автомобила. Всичко това след 150 000 лв , изхарчени за обследване на дървесната и зелена система на града ни. Това недоволство от отказа за корекция на управлението на града ни, то може би още не е концентрирано в конкретна личност. Може би в това е моят шанс и моят опит.
Вие лично не един път сте настоявал опозицията в Бургас да се обедини около една непартийна фигура, която да излезе срещу Димитър Николов. Защо това не се случи? Егото на партийните лидери беше голямо или те се оказаха „малки” за такава голяма стъпка?

Продължавам да го мисля, че трябваше да е така. А колкото до егото…за различните партии беше различно, а може би времето ще покаже, че се сключиха някои сделки от някои, за да се стигне до сегашната ситуация. Личното ми мнение е, че Бургас можеше да излъчи един кандидат или няколко не толкова тясно свързани партийно или кандидати, ползващи се с обществена подкрепа, хора по сърце и по душа бургазлии, които да бъдат опоненти на Николов. Самият той заяви сравнително късно и не толкова по достоен начин кандидатирането си, когато дойде Бойко Борисов и Николов, мълчаливо се остави да бъде посочен в Борисовата градинка като кандидат за кмет. Считам, че това не беше най-доброто за Бургас и беше унизително за бургазлии да дотърчи човек от Бояна и да посочи някой от нас като кмет. Бургаската опозиция в наше лице и в това на НФСБ можеше да достигне до решение за намиране на общ кандидат. За съжаление колегите от НФ се забавиха и имам чувството, че пропускат тези избори, защото и към днешна дата / 31 август/ те нямат кандидат. Не се е чуло и име. Другите партии в лявото като АБВ и Движение 21 истерично се опитват да се поставят в центъра…знаете ли, снощи се зачетох в програмата и интервюто на колегата, който ще издигне Движение 21. Като че ли нещата ги бях казал аз.  Намаляване на административни такси, по-добри условия за бизнес, но това са теми, които ние сме ги говорили вече. И АБВ и Движение 21  проявиха политически егоизъм. Издигнаха хора, които имат качества и им желая успех, но те са непознати като политици, а имат един месец време. Двете партии тръгнаха сякаш да отцепват нещо от нас, традиционната левица и да се позоционират за пред кмета, да сключат своите малки дребни сделки. Това те не го разбраха. Времето на малките дребни сделки с кмета приключи, вече е време разделно. Или Николов ще управлява още четири години със засилване на личната му власт и мегаломанията в управлението и несъобразяването му с мненията на хората. Например в Банево достигнахме до бунтове, за да се ускори изграждането на каналицзацията. А прословутата хвалба с 45-те обекта през лятото? Градът е в истерия от строителството. Те обаче ще приключат точно навреме на 25 октомври, за да бъдат показани. Правенето на кампания с публични средства е много лоша тенденция, която се появява в края на втория мандат на кмета Николов.

Зачетох се снощи в отчета на кмета. До края на 2015 год. трябва да усвоим по фонд „Флаг” 4.5 млн лв, както и остатъка от 10 млн лв от общо 20-те млн лв от Банката за възстановяване и развитие. Бургас трябва да изхарчи 15 млн. лв публични средства до края на годината, за да се разплати. А през 2016 год. изтича падежът на първия ни заем о 2009 год. с ОББ. 2017 год. изтича вторият заем от Общинска банка. 2015 год. е последната гратисна година, в която не плащаме 20-те милиона от ЕБВР. Моито уважение към Николов, но той ще остави 35 млн. лв заеми на община Бургас.

Ще кажете, да, ама то се прави. Ами купете си къща, извикайте ме да я обзаведа. Аз ще я направя чудесна, но вие ще платите цената. Въпросът е каква цена. За осемте години от управлението на Николов трябва да си зададем въпроса „На каква цена”.

Ще може ли да се плати тази цена?

Времето ще покаже. И Николов да е кмет и аз да съм, ще трябва да се плаща и темповете на растеж на града няма да са такива, каквито ни се иска. Бургас като икономика не расте. На 8 септември ще слушаме на сесията отчет на бюджета на кметството. Той е показателен за тенденциите. Има плашещи цифри. Туристическият данък до 30 юни е 100 000 лв. в сметките на общината. Миналата година е бил 140 000 лв. А това е показател за икономическата активност в града.

Данъкът върху имотните сделки в порядъка на 2% от всяка сделка. Въпреки оживлението, което се забелязва в Бургас, миналата година до 30 юни са били 5 120 000 лв., а сега са 4.7 млн. лв, а това също е показател за растеж на икономиката или за срив.

Продължаваме да сме на 7 място по средна работна заплата в страната. Това не е мърморене, а проблем. Методите, които администрацията на Николов предложи за засилване на инвеститорския интерес към Бургас, се оказаха неефективни. В индустриалната зона не се появиха инвеститори. Там се преместиха хора от южната част на града. Нещо объркахме. Може би мястото? Вижте край Пловдив в тамошната зона какво става и как тук в Бургас хората се опитват да си построят шоу-румовете край пътя, а не там в зоната.

В Камено интересът към имоти е засилен. В Българово ще има инвестиция за поздравления, фабрика за обувки от италиански инвеститори.  Ние живеем на много нисък етап от развитието на икономиката в Бургас, с много крехък баланс.  Въпреки че в града се изливат много пари…

…но те може би не създават достатъчно работни места?

…да, това е феномен не само в Бургас.

Припомнихте тезата си за надпартийната фигура. Да не би вие да смятате, че понеже сте лидер на местната левица и сте партиен лидер, да не би да смятате, че това стеснява подкрепата към вас?

Може и така да се разсъждава. Когато хората избират кмет и мислят кого да предпочетат, партиите са една от последните мотивации в този избор. Хората избират  кмет по други критерии. Казах и на Николов. Пред него стои дилемата „партийна кариера или кметска кариера”. Още отсега искам да ви кажа, че за мен евентуалното ми влизане в кметството води до задължително намаляване на ангажиментите ми в партийната кариера. Кметът е на бургазлии, не на някоя партия.

Честно си признавате,че партийната кандидатура стеснява подкрепата, но ще бъдете ли честен и ще си признаете ли, че по-консервативните ви съпартийци не могат да преглътнат това, че сте успешен, печелите добре и сте дразнещо независим и бизнесът ви не зависи от общината?

Може би последното най-трудно се преглъща, защото в БСП има и други успели хора. Въпросът ви някакси създава чувството, че едва ли не в БСП има само завистници, което не е така изобщо. Макар че съм избиран за две години два пъти с огромно мнозинство от над 60%, което предполага, че трябва да съм харесван сред кадрите на БСП, вероятно има хора, които не са съгласни с мен. С поведението ми, с начина ми на взимане на решения. Смея да твърдя, че бургаската организация на БСП е независима организация, която сама си взема решенията без да и влияе някой от София. А за останалите мога да твърдя, че са силно зависими от партийните централи. В Националния фронт всеки път Ангел Божидаров казва, щом му звънна „Каквото каже шефът”. Да продължавам ли? Не говоря за колегите от АБВ, но общинският лидер на АБВ ми звънна и ми каза ,че няма да дойде на срещата, на която го поканих, защото еди кой си се обадил от София и затова нямало да дойде.

При нас вземането на решения на местна почва е засилено. Две големи партии в Бургас чакат някой да им нареди листата за съветници. ГЕРБ и Националният фронт нямат още листа за съветници. Това не ми харесва. Казва се, че ние сме най-демократичната партия, каквото и да ни коства това на моменти.

Толкова сте независими в Бургас, че можете да сложите лидера на БСП в Бургас и кандидат за кмет на трето място в листата за съветници.

Признавам си, първата ми реакция след това решение беше лична обида. Признавам си. Считам, че това не е добро политическо послание…

Вие ще се възползвате ли преференциалния вот като тест за вашата популярност и влияние сред бургазлии? Ще залагате ли на това състезание на личности?

Коментирал съм го със състава на листата. Тя  е сглобена и в нея има доста интересни имена и хора, които не са свързани с БСП. Те ще са приятна изненада за бургазлии. Те са хора с влияние в града, имали са свои мотиви да бъдат дори в други партии, имали са свои разочарования и са достигнали в един по-зрял етап до симпатизиране към нас. Тази листа ще я представим, но при нас има свобода. Когато сме колектив, отбор ние ще следваме кампанията на БСП, т.е кампанията на листата, но всеки един от членовете на листата ще има потенциал да изложи своите виждания и да се опита да привлече към себе си избиратели. Преференциите са добър мажоритарен елемент в системата на гласуване.

А как се ръководят от партиен лидер непартийни фигури, успели хора в своите сфери? Не е ли малко като „таралеж в гащите” с такива свободолюбиви и държащи на мнението си хора?

Това са хора, които като седнат на едно кафене, събират хора около себе си. Хора, които като включат компютъра и влязат в социалните мрежи, веднага с тях в диалог влизат много други хора…Преференциалното гласуване е опасно за всяка партийна номенклатура в добрия смисъл на думата. Аз също съм партийна номенклатура като председател на партията. Това ме амбицира да бъда по-интересен и аз за бургазлии.

Другата седмица ще промотирам моя блог Mosinov.bg Мисля да направя една по-специфична кампания. Един от триковете е, че няма да вися по билбордове като прани гащи, а един червен автобус ще обикаля из Бургас с приятни млади хора ,които просто ще споделят това, което предлагаме на бургазлии. Кампанията трябва да бъде направена с усмивка. Този един месец можем да спестим на бургазлии тежки и лоши думи, нека този месец бъде приятен за бургазлии. Ще предложим продукт, с който ще се харесаме на бургазлии, да им бъдем симпатични. Агресията в политиката не е най-добрият подход. Тя продава, но донякъде. Това не значи, че няма да сме аргументирани и критични.

Имате ли управленска програма за средващите четири години? А пари за изпълнението и откъде ще има?

Парите е ясно откъде ще са. Едната линия за финансиране са европроектите и втората са собствените приходи. Третата линия са субсидиите от бюджета. Между другото разчитайки на това, Бургас е спрял един строеж. Спортната зала се изгражда по линия на финансиране от централния бюджет, но тази година средствата са 0 лв.

Пътят на Бургас е ясен. Той е заложен в интегрирания план за градско развитие. Той е в границите на ОУП, той е по проектите. Въпросът е на каква цена ще бъдат изпълнени.

Един от акцентите ми ще бъде, че Бургас се нуждае от административна реформа. Един от показателите, по които гражданите са най-критични, е лошата административна реформа. Затова лансирам идеята, щом обичаме да се сравняваме с Варна, нека тогава да въведем административното управление на Варна и Пловдив. Да се раздели градът на административни райони и кметства, както преди 20 години е било в Бургас. Тези районни кметове обаче да се избират, а не да са директори. Децентрализация в Бургас и сега има, но сега е съсредеточена в ръцете на чиновници, а аз искам да е в ръцете на изборни кметове. Това е сериозна административна реформа. Тя включва и най-после назначаването на зам. кмет по строителството.  Вече две години не се намери човек за този ресор.

Значи г-н Костадин Марков ви липсва на вас лично?

Хм, това с чувство за хумор…г-н Марков липсва не на мен , а на няколко строители. На Бургас обаче липсва зам. кмет по строителството, който да носи политическа отговорност. Не е работа на директори на дирекции да се занимават с това. Те не носят отговорност. Аз бих предложил поста на зам. кмет по строителството на човек от бранша. На човек, който самият местен строителен бранш от Бургас да предложи. Сега този бранш стои пред кметството и чака малка хапка от строителната програма, която отива в други компании, но те не са от Бургас.

Затова административната реформа е един от основните акценти на програмата ми. Там акцентирам на районни кметове и подобряване на инвестиционната среда също. Не кметът да се снима с инвеститор и да обяви, че ще назначи 30 души на работа. Намалянето на таксите и цените на административните услуги, това е важно.

Административна реформа? Това означава, че ще уволнявате поголовно чиновници или че ще оптимизирате работата на чиновниците?

Вижте, когато една администрация счита ,че нейният шеф е несменяем, тогава тя става мързелива. Този феномен се наблюдава в Бургас и за мен това е основният проблем и акцентирам на административната реформа.