Петър Кънев: Крайно време е Брюксел да вземе някакви сериозни мерки за развитието на реалния бизнес

Юли 08, 2015 БУРГАС Новини БСП 0 1875

Народният представител и председател на Комисията по икономическа политика и туризъм към 43-то Народно събрание на Република България Петър Кънев, участва в конференцията на работодателските съюзи от страни – членки на Европейския съюз, която се проведе в дворец „Евксиноград“ — Варна

Народният представител и председател на Комисията по икономическа политика и туризъм към 43-то Народно събрание на Република България Петър Кънев, участва в конференцията на работодателските съюзи от страни – членки на Европейския съюз, която се проведе в дворец „Евксиноград“ — Варна. Основната тема на конференцията беше: „Реален бизнес. Микро и малки предприятия. Проблеми за разрешаване и реакция на Брюксел в подкрепа на реалния бизнес”.

„Огромното е влиянието на микро и малките фирми за икономиката на Европа. Брюксел и Европейската комисия са длъжник на развитието на помощта към микро и малките фирми. Крайно време е, след като 20 години се лутаме с програми за деиндустриализация, реиндустриализация,  Лисабонска стратегия, Маастрихтски критерии, План 2020 и план Юнкер, от програма след програма, стана така че всяка втора стока в Европа е произведена в Китай или Югоизточна Азия. Крайно време е Брюксел да вземе някакви сериозни мерки за развитието на реалния бизнес” , коментира Петър Кънев. По неговите думи основният проблем, с който Комисията за Икономическа политика и туризъм се занимава, е бизнес средата за всички фирми в България, в това число малките и средни предприятия. Петър Кънев припомни, че вече са внесени редица промени в Кодекса на труда, в Закона за счетоводството и в Закона за търговския регистър.

По време на конференцията Кънев представи доклад, според който гръбнакът на семейния бизнес и на малкия бизнес в Европа са микро и малките фирми. По данни от доклада в Европа те са 10 млн. броя и в тях работят почти 50 млн. души. За България цифрите са отдавна известни – 330 хиляди микро фирми, в които работят около 600 хиляди души и 34 хиляди малките фирми, в които работят още толкова хора. Кънев обясни, че в България, както и в цяла Европа,  около 95 – 96 процента от всички фирми се причисляват към микро и малкия бизнес. Според официални данни на Националната статистика, за мястото на микро фирмите в България и за тяхното влияние върху икономиката, средната работна заплата за периода 2010 – 2014 за всички фирми в България се е вдигнала с 31 %, като е станала от 7400 лева, на 9700 лева. За 2014 година средната работна заплата в микрофирмите е 6644 лева и тя е с 47% по – ниска от заплатите в големите фирми. В същото време производителността на труда в страната се е увеличила с 25% за периода 2010 – 2014 г. Най – големият ръст е в микрофирмите - 65% . В малките фирми ръстът е 32%, а в големите фирми производителността на труда е паднала с 1 %.

Още по – интересни са данните за преките чуждестранни инвестиции – микрофирмите за 2014 година формират 37,5 % от всички инвестиции в България. По отношение на чуждестранните инвестиции, големите фирми са на второ място, като те формират 33,2 %, но при тях има намаление към 2010г. с 10 %.