БСП пита: Как в Бургас ще бъде опазена общинската собственост?

23.03.2023 г.

Питане относно мерките за опазване на общинската собственост в Община Бургас отправиха към кмета на Община Бургас общинските съветници от БСП Живко Господинов и Мадлен Мутафян.

„През годините, Община Бургас е изградила в жк. “Меден рудник“ спортни площадки, паркове, както и множество други съоръжения. При последните ни срещи с граждани, живущи в комплекса, бяхме информирани за лошото състояние на изградените съоръжения. Голяма част от тях вече са счупени и негодни за употреба“, се казва в документа, заявиха общинските съветници. 

„Гражданите, както и ние считаме, че щом са похарчени средства от бюджета на Община Бургас, то следва да се упражнява съответния контрол върху състоянието  на общинското имущество”, допълват те.

Парковата мебел и осветление в голяма част от парковете в жк.“Меден рудник“ е компрометирана. В спортните площадки редица от уредите са обект на вандалски посегателства“, коментират в сигнала си Живко Господинов и Мадлен Мутафян.

Те за пореден път поставят на обсъждане и още един въпрос - престъпните посегателства срещу паметника „Альоша“, които вече са рецидив.

"На 21.03.2023 г. за пореден път паметникът беше залят с червена боя. Вандалските актове зачестяват и липсата на установяване на извършителите, ги стимулира безнаказано  да рушат и поругават паметниците ни", заявяват общинските съветници. Те желаят да получат отговор на въпросите:

Има ли изградено видео наблюдение на паметника „Альоша”?

Община Бургас разполага ли с информация, относно разкриваемостта и хода на наказателното производство по повод вандалските/престъпни посегателства срещу паметника “Альоша“?

Какви мерки ще предприеме Община Бургас за опазване на общинската собственост, относно обектите, посочени в настоящото питане?

В какви срокове ще бъдат възстановени компрометираните съоръжения, осветителни тела, паркова мебел в жк „Меден рудник“?