Петър Кънев стартира по нестандартен начин кампанията си

Сеп 03, 2022 БУРГАС Новини Избори 0 1101

03.09.2022 г.

Книгата „Ахтопол – древност и съвремие“ беше представена в Ахтопол. Автор на монументалния исторически труд е д-р Атанас Орачев. Изданието е реализирано благодарение на сдружение „Черноморска Странджа“ с председател водачът на листата на Коалиция „БСП за България“ за 2- ри МИР - Бургас инж. Петър Кънев и със спомоществователството на проф. Иван Гавраилов.

„Преди избори повечето политици обещават различни неща. Аз искам да започна моята кампания с нещо, което съм обещал и съм изпълнил. То е, че заедно с професор Гаврилов помогнахме един невероятен труд, който касае не само Ахтопол, а и цялото Южно Черноморие и така наречената Черноморска Странджа, да получи признание. Това е епохален труд, работен повече от дванадесет години. Книгата е с над 400 страници – нещо реално изпълнено. Мисля, че това е най-доброто начало на една предизборна кампания“, заяви инж. Петър Кънев.

„Познавам д-р Орачев от 40 години. Работехме заедно по програмата Странджа Сакар под ръководството на проф. Александър Фол. Той е изключително ерудиран и подготвен учен. Към книгата има невероятен интерес. Видяхте, че залата бе пълна и имаше много правостоящи“, каза още инж. Кънев.

Луксозното и богато илюстрирано издание описва хилядолетната история на града и региона. То е плод на дългогодишни изследвания.

„Книгата е уникална по няколко причини – първо тя е строго научен труд, изключително стойностна. Над 25 страници е само списъка с използваната литература. Тя е извор и основа за всички млади изследователи, които ще стъпят на тази база и ще продължат нашето дело. Второ – тя развенчава един мит – че Ахтопол е древногръцка колония. Всъщност се касае за нещо съвсем друго. Гърците идват тука и заварват процъфтяващ тракийски град, град с история“, сподели своите впечатления проф. Гаврилов. Той подари на автора часовник и коментира, че всеки от нас е нужно да оползотворява времето си разумно.

Проф. Пламен Павлов също беше сред гостите на премиерата. Той сподели с присъстващите, че чрез издание като книгата на д-р Орачев, жителите и гостете на Ахтопол, посетителите на региона, могат а разберат какво е било морето за нашите предци и да осъзнаят на каква земя стъпват. Проф. Павлов изрази увереност, че следващите трудове на автора ще бъдат така успешни, както представеното издание.

„Това е труд, който изисква изключително много усилия, търсене и много мислене, за да бъде представен в този синтез. Дано и за напред нещата да вървят по този начин – проучвания и публикации. Тогава изследванията имат стойност“, заяви директорът на Регионален исторически музей – Бургас д-р Милен Николов.

Кметът на Ахтопол Станислав Димитров беше категоричен, че трудът на д-р Орачев е от изключителна важност за Ахтопол. Той поздрави изследователя за положените усилия и изказа всеобща благодарност за постигнатото от него.

„Докато правех моите изследвания моно неща ме изненадаха. Има загадки, за които аз все още не мога да намеря обяснение“, разказа д-р Орачев. Той е категоричен, че древният Ахтопол е съществувал още в началото на петото хилядолетие пр. Хр. или преди повече от осем хиляди години.

За да се запознаят с изследванията на д-р Орачев, в клуба на рибаря, къде се състоя премиерата, бяха дошли множество любознателни почитатели на неговата работа. Те зададоха въпроси, изказаха поздравления към именития учен и изразиха желанието си да се докоснат до направените от него открития.