Общински съветници от БСП търсят решение за проблем с доставките на дърва в с. Маринка

08.06.2022 г.

Питане относно бездействието на местната администрация в село Маринка по отношение на осигуряване на дърва за огрев на жителите на населеното място отправиха към кмета на Община Бургас общинските съветници от БСП Живко Господинов, Мадлен Мутафян и Георги Георгиев.

„Получихме множество сигнали от живущи в село Маринка. Гражданите споделиха, че през изминалите години жителите на село Маринка са се отоплявали с дърва, които са се осигурявали от горско стопанство гр. Бургас“, се казва в документа.

След като сечта в землището на селото е преустановена, местните кметове са ползвали услугите на горските стопанства в Малко Търново. От техните квоти за населението се извършвало снабдяването на домакинствата с дърва за огрев. Благодарение на добрата комуникация на кметовете с директорите на горските стопанства е била създадена работеща организация по добива и извозването на дървесината по домовете на хората, като по този начин са се осигурявали нужните дърва за огрев всяка година.

„За съжаление тази година, за първи път в с. Маринка кметството абдикира от тази си дейност като част от социалната си програма“, алармират в сигнала си Живко Господинов, Мадлен Мутафян и Георги Георгиев.

Сега жителите на селото, особено възрастните, търсят услугите на продавачите на дървесина, които от една страна са малко, а от друга са вдигнали цените на стоката си. Към момента цената на куб. метър метровки е 150 лв., а по складове предлагането е на двойна цена. Никой не се наема да прогнозира колко още ще се увеличи тя.

"Хората са объркани, търсейки изход за посрещане на зимата, тъй като перспективата е неясна. В съседните села  кметствата са изготвили списъци на самотни, боледуващи и крайно нуждаещи се хора, а в Маринка такава инициатива не е налице", коментират в питането си общинските съветници.

Те желаят да получат отговор на въпроса какви мерки ще предприеме община Бургас, за да се осигурят дърва за огрев на възрастните, самотните, боледуващи и крайно нуждаещи се хора в село Маринка?