Иван Ченчев в Бургас: Видях мотивирани деца и треньори, които имат нужда от място за спорт – това трябва да ни обедини

13.04.2022 г.

„Видях много мотивирани деца и треньори, които обаче няма къде да тренират. Затова е изключително важно, че има напредък в това, което поставих като проблем по отношение на спортната инфраструктура в Бургас още през септември, м.г.“ Това заяви председателят на парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев и зам.-председател на парламентарната група на БСП след разговора си с областния управител на Бургас Стойко Танков по проблемите на спортната инфраструктура в града.

„Спортното държавно училище в Бургас, дало съзвездие от шампиони на българския, европейския и световен спорт, в своята 49-годишна история никога не е имало собствена сграда и база“, посочи Иван Ченчев на пресконференция в Бургас, която даде заедно с директора на училището Янчо Стойчев и легендата в щангите Антон Коджабашев – съветник на министъра на младежта и спорта.

Още като председател на парламентарната спортна комисия в 46-то Народно събрание Ченчев постави въпроса. В писмо до служебния спортен министър той сигнализира за проблема със сградата на училището и спортни обекти в морския град. Днес стана ясно, че идеята за нова сграда и база на държавното Спортно училище вече има подкрепата на още институции – спортното министерство, образователното министерство, Президентството, Община Бургас. До края на май ще е напълно готов амбициозен идеен проект с разгърната площ от 800 кв.м., модерни зали и плувен басейн – всичко необходимо за провеждане на съвременен учебен и тренировъчен процес. Директорът на училището Янчо Стойчев представи проекта на председателя на Спортната парламентарна комисия.

В рамките на два дни Иван Ченчев посети спортните зали в морския град и разговаря с треньори и спортни деятели. В най-силния плувен клуб „Бриз“ той се срещна с легендите в плуването Соня Стойчева и Стоян Стойчев, а след това и с Хариета Гарибян в плувен клуб „Метропол“. Председателят на парламентарната спортна комисия разговаря и с голямото име на борбата в Бургас и треньор на юношеския национален отбор Николай Дачев. Трябват ни база, зали – категорични бяха треньорите. „Осем тепиха и 200 деца в една зала – как да проведат нормална тренировка“, добави Иван Ченчев, поставяйки отново като приоритет работата за създаване на условия за спорт на децата и младежите. Той поздрави младия директор на Спортното училище Янчо Стойчев за това, че успява да превърна в обща кауза училището да има своя база и най-вече децата да има къде да спортуват и тренират активно.

Председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта присъства на празника на Спортното училище по повод 49 години от неговото създаване. На тържествената церемония в зала „Бойчо Брънзов“ дойдоха и кметът на града Димитър Николов, бивши директори на спортното училище, деятели на общинския спорт.

Като възпитаник на Национална спортна академия Иван Ченчев припомни на младите състезатели девиза на Академията „Няма начин да няма начин“. „Като ви гледам днес, съм сигурен, че за вас наистина няма начин да няма начин да успявате. Виждам купите и медалите, възпитаниците на училището – тук е завършила олимпийската ни шампионка Стефани Кирякова, новото попълнение Жанина Трашлиева, много български и европейски шампиони. Вие заслужавате  да имате условия, в които да учите и тренирате“, обърна се към учениците от Спортното училище в Бургас Иван Ченчев.