Зафиров от Бургас: Вече са в сила 20-те милиарда от бюджета за социални политики

От 1 април детските градини станаха безплатни, а средствата за отглеждане на дете се увеличиха, посочи Катя Георгиева

Членовете на Изпълнителното бюро на БСП Атанас Зафиров и Катя Георгиева проведоха среща с общинските председатели на левицата в област Бургас. Тя е част от мащабните обиколки на ръководството на БСП в страната за срещи със структурите на левицата и гражданите по места и разговори относно политиките на БСП и динамичната политическа обстановка в страната и света.

Обсъдени бяха първите 100 дни на управлението на страната, както и постиженията на БСП в бюджета за 2022 година. „Неслучайно това беше определен като най-социалният бюджет, който страната ни е имала през последните 30 години“, заяви Атанас Зафиров пред присъстващите като допълни: „От 1 април влязоха в сила всички онези 20 млрд. лв. в бюджета за социални политики. Това включва увеличение на минималната работна заплата и обезщетението за втората година от майчинството на 710 лв., ваучерите за храна на работници станаха от 80 лева на 200 лева, увеличи се и размерът на социалната пенсия за инвалидност.“

Като мерки за справяне с демографската криза Катя Георгиева допълни и влизането в сила на безплатни детски градини, както и увеличение на средствата за отглеждане на дете.

Членовете на Изпълнителното бюро на БСП представиха и мярката за всички пенсионери, които ще получат по 70 лева добавка към пенсиите си за месец април за Великден. Това решение бе приветствано широко от присъстващите.

По време на срещата бе направен и преглед на състоянието на партийните структури, а в хода на дискусията се търсеха на решения на наболели проблеми. Обсъдени бяха и предложения за подобряване на живота в общините от областта.

Честен и открит разговор бе проведен за стъпките на БСП както на национално, така и на местно ниво.