Петър Кънев, „БСП за България“: Досегашният модел на управление не може да продължава

Юни 30, 2021 Новини БСП в медиите 0 1262

Докладът Магнитски беше дисциплиниращ срещу определен начин на правене на политика

"През последните 10 години се наложи един механизъм за правене на бюджет, който да е удобен за управляващите - лесно изпълним и с оставащ накрая излишък, който да си го разпределят както намерят за добре – я, от яхта,  я, от джип", заяви водачът на листата на "БСП за България" за Бургас Петър Кънев в "Лице в лице" по БТВ.

Според него правителството на ГЕРБ  тотално е сбъркало с управлението на кризата. "Беше абсолютно объркан моделът с отпускането на 700 млн. лв. на ББР за банкови гаранции по простата причина, че търговските банки са заринати с пари и на тях някакви гаранции от някаква малка българска държавна банка не им трябват. Дизайнът на мярката "60/40" също трябваше да бъде съвсем друг. Доброто решение беше мораториумът, който направи БНБ, тъй като от отпуснатите 700 млн. лв. на ББР от правителството на Борисов само 180 млн. лв. бяха усвоени", коментира Кънев.

"През 2005 г., по време на предприсъединителния процес към ЕС, бяхме в един пакет с Румъния и тогава искаха да ни отделят, защото Румъния се развиваше много зле и не отговаряше на условията. За миналата година излезе статистиката - румънските граждани са с 30% по-високи доходи от българските. ГЕРБ за тези 10 години ни докараха дотам, че в момента ние разчитаме на покупателната способност на румънските граждани", отбеляза социалистът.

По думите на Петър Кънев докладът "Магнитски" е готов от две години, но е дошъл сега, защото се вярва на президента Радев и на служебното правителство - не на правителството на Борисов. "Докладът "Магнитски" имаше дисциплинираща задача и дойде точно навреме. Той е огромен удар срещу определени хора, но и срещу определен начин на правене на политика. Защото това, което беше досега, не може да продължава", категоричен бе той.

Петър Кънев също изрази мнение, че докладът "Магнитски" ще има продължение и ще бъде последван от още един доклад.