Георги Първанов разкритикува протестърските партии

Юни 28, 2021 БУРГАС Новини Избори 0 820

Президентът на България /2002-2012/ представи книгата си в Бургас

Представяне на новата книга „Пътуване към паметта – разкази за политиката“ с автор президентът на България от 2002 до 2012 г. Георги Първанов, беше представена в Бургас. Изданието представлява документален преглед и анализ на годините на прехода в национален и геополитически аспект, чрез случки, събития и явления, които са съпътствали политическата кариера на Първанов.

„Книгата не е толкова мемоарна. Тя е по-скоро документална“, сподели президентът.

С важни акценти от изданието аудиторията запозна Стоян Стоянов, доктор по философия. Събитието беше организирано от Областните и Общински съвети на БСП и АБВ.

Георги Първанов отговори на множество поставени от присъстващите граждани въпроси и коментира актуалната политическа обстановка в страната.

„Липсва идейната дискусия в българската политика. И тук не упреквам леви, десни… Липсва изобщо идейния сблъсък. Но това може би е част от цялостното развитие на политиката. Ако се огледаме около нас, в Европа - не е по-различно. И там идейната дискусия стихна“, заяви Първанов.

По време на дискусията той говори за проблемите на парламентаризма у нас и за работата на 45-ото Народно събрание. Парламентарните дебати определи като „ужасяващи”: „Аз познавам историята на българския парламент много добре. Няма такова дъно!“

Президентът изрази мнение, че и бъдещия парламент ще бъде шарен и прогнозира, че съставът му много ще наподобява този на предходния. Георги Първанов отправи призив към бъдещите народни представители да потърсят мостове за решаването на проблемите по най-важните за страната проблеми.

„Да се надяваме, че сега са поизтрезнели. Трябва да има смирение”, каза той и допусна, че Четворна коалиция би била добър вариант за управление. Първанов определи Тройната коалиция от 2005-2009 г. като  "по-добра, отколкото всяка друга коалиция в България”.

„Една коалиция е силна не толкова с математическия сбор на електоратите. Защото щом хората видят, че ние сме заедно, усещането, емоцията и подкрепата са много по-силни. Така беше едно време и искрено вярвам, че така ще се случи. На нас ни трябва стратегически тип коалиция, не за едни избори. Повече не трябва да се делим, трябва да се събираме“, каза президентът.

Той разкритикува протестърските партии: „Сега чувам едни гласове от някои мои съратници, хора, на които съм помогнал да влязат в политиката 1997-1998 г. Излизат и казват: Без партии на статуквото! Извинявайте, когато бяхме заедно- беше добре. А сега, вие сте модерни, а аз съм статуквото. Не, мерси! С това няма да се съглася. Във всяка една от тези протестърски партии, без една, мога да ви посоча немалко имена, с които сме били в политиката заедно през 90-те години. Аз не съм бил на протестите, все пак не приляга на президент да излезе пред президентството и да протестира. Но в левицата сме били достатъчно критични, даже свръх критични. А генерал Атанасов и той ли е модерен, по-модерен от вас?!”

Първанов беше категоричен, че не иска пост в държавата. Той заяви, че ще помага, ако мнението му бъде поискано.