БСП – Бургас започна подписка и онлайн петиция срещу горенето на отпадъци в града

Окт 14, 2019 БУРГАС Новини Избори 0 1076

14.10.2019

БСП – Бургас започна подписка и онлайн петиция срещу трите инвестиционни намерения за изграждането на инсталация за изгаряне на твърди битови и други отпадъци на територията на „Топлофикация Бургас“. Това обяви кандидатът на „БСП за България“ за кмет на община Бургас Николай Тишев по време на откриването на втория предизборен информационен център в комплекс „Меден рудник“.  „Всички подписи, които съберем, лично аз ще ги връча на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Тази тема няма да я оставим, докато няма положително решение за Бургас и докато не отпадне възможността за каквото и да е горене на боклуци”, категоричен е Тишев. Той подчерта, че ако горенето на твърди битови отпадъци започне, това ще е един от най-големите проблеми на Бургас, особено в районите, които са близо до площадките.

„И в момента влизат отпадъци през пристанището в Бургас, но заминават за горене към площадките в Бобов дол и други места в страната. Ако това се случи и в Бургас, въздухът ще стане ужасен. И в момента в Бобов дол протестират, а прокуратурата временно затвори два ТЕЦ-а, за да ги проверява заради такова горене на отпадъци. Не искаме това да се допусне и в нашия град”, каза още кандидатът за кмет.

Кандидатът за общински съветник Васил Иванов, който е и председател на Младежкото обединение в БСП – Бургас, обяви стартирането на онлайн петицията. „Идеята е да се включат повече хора и да се даде гласност на проблема. Няма да позволим тихомълком да се случи най-лошото – да почнем да горим отпадъци. Те трябва да се рециклират, а не да се горят. Изгодата от горенето е, че италианците плащат по 140 евро на тон. Колкото повече отпадъци ние изгорим, толкова повече пари се прибират, а електроенергията се изкупува на завишени цени и има гарантирано изкупуване. Така става голям затворен кръг и се прибират милиони левове”, заяви Иванов.

Освен в шатрата в „Меден рудник“, подписи се събират и в централната – на  ул. „Богориди“, до Часовника.