Николай Тишев: Елена Йончева е лицето, което е символ на борбата за справедливост

20.03.2019

„Елена Йончева е лицето, което е символ на борбата за справедливост, борбата срещу корупцията, свободата на словото и на независимата журналистика“. Това коментира в ефира на Дарик – Бургас народният представител от ПГ на „БСП за България” Николай Тишев по повод решението на Националния съвет на партията, който в неделя с 95 гласа „за“ определи за водач на листата на левицата за изборите през май именно Йончева. Другият претендент- Сергей Станишев, получи подкрепата на 75 от участниците в пленума.

Тишев определи кандидатурата на Йончева като изключително силен сигнал – заради желанието и в България, и в Европа за повече справедливост.

„Лидерската позиция на Сергей Станишев в ПЕС /Партия на европейските социалисти/ не му гарантира на кое място ще е в листата на БСП за предстоящите европейски избори. А и практиката в Европа показва, че председателите и на ЕНП /Европейска народна партия/, и на АЛДЕ /Алианса на либералите и демократите за Европа/, не са членове на европарламента. Така че не е задължително и той да е евродепутат”, добави още народният представител.

„Сергей Станишев е със самочувствието, че като председател на ПЕС трябва да представлява БСП и България в европарламента. Но това, на какво място ще бъде подреден, зависи от избора на всеки един от членовете на Националния съвет. И това е демократично“, каза Тишев. По думите му винаги, когато има състезание-вътрешнопартийно или на политическо ниво, има някой, който е разочарован, защото е загубил. „Елена Йончева спечели – това е резултатът. По-добрият вариант за всички е да го приемат и да продължим отколкото да вървим по телевизионните студиа и да се оплакваме…“, каза Тишев.

Той отказа да изрази лична позиция за настроенията в редиците на столетницата срещу кандидатурата на Сергей Станишев. На актива обаче препоръча да се фокусира върху доразвиване на предизборната платформа, за да може след 6 април, когато листата бъде оформена окончателно, левицата да влезе силна и обединена в битката за европарламента.

„За нас е много по-важно какво мислят българските граждани, а не  дали  имаме единно мнение с ПЕС за Истанбулска конвенция, например. Къде има определение, в кой регламент на Европейския съюз е посочено, кое поведение е европейско и кое не!“, допълни депутатът.