Земеделци към БСП: Има страшна незаинтересованост на управляващите към земеделието

Nov 22, 2018 БУРГАС Новини Избори 0 1537

22.11.2018 г.

„Вижда се, че има страшна незаинтересованост  на управляващите към земеделието“. Това коментираха земеделски производители от община Бургас на среща с народните представители от ПГ на „БСП за България“ Светла Бъчварова, Радослав Стойчев и Даниел Йорданов.

„Може ли фирмите, които участват по различните мерки, да се ограничат, защото по-малките фирми, с това точкуване, вече не могат да участват никъде. От година на година става все по-сложно. От нас се взима най-лесно. Нямаме достъп до програмата за развитие на селските райони, защото сме на територията на община Бургас и по тази причина нашият машинен парк изостава, имаме високи разходи, производителност никаква. Имаме желание да участваме в програми , но ни казват, че достъпът е ограничен. Всичко това, считаме , че е несправедливо и трябва да се върви към някаква промяна“ – споделиха още земеделците. Те поставиха въпроси и за ограниченията, които вървят по линия на директните плащания, таваните на субсидиране. Настояват също така да се създаде Национална ветеринарна служба, извън БАБХ, която да е към Министерството на земеделието.

„Основният въпрос във „Визия за България“ е собствеността, нейната защита и земеползването“ – посочи народният представител Светла Бъчварова. Тя коментира, че на чисто трябва да се почне със Закон за собствеността, който да гарантира и да създаде предпоставки собствениците да знаят какви права и възможности имат, и Закон за стопанисване на земеделската земя. „Друг въпрос е свързан с това- как ние се справяме със средствата от ЕС - в повечето случаи лошо, защото контролът и системите, които действат, не са достатъчно ефективни“ – каза Бъчварова.  По думите й много е важна държавната политика и подкрепа. Трябва също така да се изгражда обективен контрол в сектора.

„Едно от нещата, което предлагаме във „Визия за България“, е  да има присъствие на български продукти в хипермаркетите, с определен процент“ – посочи още Бъчварова.

„ Ние,  във „Визия за България“ насочваме ресурса към малките и средни производители“ – каза от своя страна Даниел Йорданов.

В дискусията участие взе и евродепутатът Момчил Неков.

„Имаме време да направим поправки на европейско ниво в три доклада, които касаят обща селскостопанска политика. Мислим кое е най-добро и балансирано, за да има средства за всички“ – каза той.