БСП-Бургас: Против сме премахването на паметната плоча от фасадата на Механотехникума

22.10.2018 г.

„Ние сме против премахването на паметната плоча от фасадата на Механотехникума”. Това заяви председателят на ОбС на БСП-Бургас Живко Господинов на пресконференция за медиите по повод докладната на група съветници от ГЕРБ за демонтиране на плочата, която ще се разглежда на предстоящото заседание на Общински съвет-Бургас.

„На всички е известно, че учебните заведения в Република България са деполитизирани и в тях е забранено да се извършва  политическа агитация и проповядване на каквато и да била идеология. Ние сме  абсолютно съгласни с това. Нека да погледнем по смисъла на закона- какво означава агитация. Това е призив за подкрепа на определено лице, партия или идеология.  Наименованието и символите на партията или коалицията от партии, поставени върху  предмети, които не съдържат призив за подкрепа,  не се смятат за агитация”, подчерта Господинов и допълни, че въпросната плоча е историческа, а не агитационна, и тя упоменава, че в това училище са учили хора, които са загинали в борбата срещу фашизма. По думите му, историята не може да се отрече и не трябва да се правят опити са пренаписването й.

„Както знаете, в цял свят, и в момента се изграждат паметници и мемориали на хората, които са дали живота си за тази кауза. Не виждам нищо притеснително в самото наличие на плочата. Това ли е най-големият проблем в града?!”, пита Живко Господинов. „Относно темата има интерес от международни антифашистки организации. Със сигурност ще има отзвук, който няма да е добър. Не мисля, че трябва да се прославяме именно с такива инициативи”, каза още той.

Според общинския съветник от БСП Чанко Мирчев също е недопустимо демонтирането на паметната плоча.  „Не мисля, че като махнем плочата, ще реабилитираме тези, които са убивали учениците, чиито имена са изписани там. Тези хора са дали живота си за по-добра България.  Това са обикновени хора, от обикновени семейства, които са инквизирани, мъчени, убити и разстрелвани за това, че са имали една идея. Става въпрос за периода 1941-1945 година, когато в България е имало фашизъм”, заяви той.