Депутатите от БСП-Бургас инициират извънредна среща в парламента по проблема с унищожаването на животни в Странджа

02.07.2018

Народните представители от ПГ на „БСП за България” Петър Кънев, Николай Тишев, Тодор Байчев и Димитър Стоянов ще инициират извънредна среща в Народното събрание с ръководството на Министерството на земеделието по повод проблема от последните дни с унищожаването на животни в Странджа. Срещата ще се състои на 4.07 (сряда) от 11:30 ч., като на нея са поканени всички депутати от Бургаска област.

„Не може по този начин винаги да се действа с хората в Странджа.  Уверен съм , че има и други начини, с които агенцията по храните в Бургас може да противодейства. На местните това им е хлябът.  Друг поминък нямат. Трябва да има друго решение. Аз мисля, че в закона има възможност за различни варианти, по които БАБХ да реагира.  Трябва някой да поеме по-голяма отговорност”, каза на пресконференция за медиите Николай Тишев. Относно казуса, той заяви, че ще отправи въпроси към министър Порожанов.

„Община Малко Търново се намира в една уникална ситуация. От там населението бавно и постепенно се премества  в други райони на страната. Аз смятам, че това, което сега се случва с унищожението на стадата, е свързано по някакъв начин с държавна политика за унищожаването на българското животновъдство. Нямам спомен преди години да е имало такива унищожения. Това означава, че държавата, чрез специализираните си органи, не полага грижи за опазването на тези животни. Не знам защо се унищожава този поминък”, коментира от своя страна Димитър Стоянов. Той също ще зададе въпроси на министъра на земеделието за проблема.

„Самият факт, че се постъпва по най-лесния начин и най-вероятно се оправдават пак с евродирективи, показва, че не това е начинът. Странджа е най-рядко населения район в България”, посочи Петър Кънев.