Николай Тишев: Бургас трябва да има целенасочена политика, за да привлича инвеститори

29.06.2018 г.

Местната власт може да подеме инициатива за привличане на инвеститори. В нашия регион има инвеститори, които обаче заобикалят Бургас и отиват в по-малките населени места. Това е един от недостатъците на управлението на града ни. Трябва да има целенасочена политика, за да привличаш инвеститори”. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” Николай Тишев в предаването „Феноменът Странджа” по Канал 0.

Той посочи, че не трябва да се работи само за създаването на инфраструктура, а трябва да се работи и за икономическо развитие, за индустрия. „Инфраструктурата не създава допълнителен продукт. Там ангажираш едни хора за определен период от време, приключва даденият проект и това е. Докато, създавайки индустрия, инвестицията е за 50-60 и нагоре години. Дава се перспектива на хората. Отделно, индустрията дава и добавена стойност, т.е. ти накрая получаваш печалба, която може да реинвестираш”, обясни Тишев.

Депутатът  коментира също така справка за ръста на средната работна заплата от 2014 г. до 2016 г. в няколко града. „Във Варна увеличението е 16,5 %, в Стара Загора е 14,8 %, 14,6 % пък е в Пловдив, а в Бургас, за същия период, е 3,9 %. Тези общини дърпат като увеличение на средната работна заплата много по-рязко, отколкото Бургас. Много важни са инвестициите, било то чуждестранни или местни”, подчерта Николай Тишев.