Тодор Байчев: ГЕРБ не предлага политики

Действат на принципа на пожарникарите – възниква пожар, отиват да гасят

„ГЕРБ не предлага политики, а  временно решаване на някакъв проблем”. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” Тодор Байчев в „Евроком”. По думите му трябва да се насочим към предложението на политики и то с една визия – минимум 5-10 години. „Ние трябва да си дадем ясна сметка- каква искаме да бъде България и в съответствие с визията, която имаме за нашата страна, да настроим нашето образование, нашата икономика и здравеопазване”, допълни той. По думите му, не може да се действа на принципа на пожарникарите – възниква пожар, отиваме да гасим, както редовно прави ГЕРБ.

Байчев посочи още, че БСП продължава да си отстоява предизборната програма и се опитва да вкарва закони, които да са в съответствие с нея. „Със 120 постановления на Министерски съвет са раздадени около 1,6 млрд. лв. Вместо тези пари да се раздадат просто така и никой нищо да не усети, можеха да отидат за провеждане на политики по законопроекти, които ние сме предлагали, например т. нар. „културен чек” за младите. Там ставаше въпрос за 20 млн. лв., които щяха да отидат пряко за култура”, заяви още народният представител.

Във фокуса на разговора бе и темата за органа за борба с корупцията. „Няма как да бъде действащ орган, няма как да се произведе необходимият полезен ефект. Причините са следните: няма разследващи функции, той само констатира дали има някакво нарушение. Няма как ръководителят на този орган да бъде избран от управляващата партия, т.е. няма как ръководителят да разследва своя началник. Това са две неща, които са основополагащи, за да има някакво правосъдие и да има желание за борба и свършване на работата”, смята Байчев. Той коментира и посещението на президента Румен Радев в Русия, като посочи, че това показва опит да бъдат размразени отношенията на двете страни, след като, „благодарение” на ГЕРБ, те са били сложени в политическия фризер и в момента ефектът от политическите грешки е върху нас.