БСП – Бургас: Общината да каже какво стана с „Бизнес хъб Бургас” и с логистичния хъб за 20 млн. евро?

21.05.2018

„Община Бургас да каже какво стана с два големи проекта, за които първоначално вдигна много шум – „Бизнес хъб Бургас” и логистичния хъб за 20 млн. евро, който трябваше да е изграден на пристанището.” Около тази позиция  се обединиха народният представител от „БСП за България” Николай Тишев и членът на ИБ на ОбС на БСП – Бургас Христо Панайотов по време на брифинг.

Преди година, на специално събитие, кметът Димитър Николов, заедно с КРИБ, представиха една много интересна инициатива. Работното заглавие беше „Привличане на  кадри за нуждите на бизнеса в Бургас”.  На това събитие беше представена уеб платформа, която има за цел- търсещите работа и търсещите служители  да намерят общо място, където това да се случи. „Измислиха хубаво име – Бизнес хъб Бургас. На събитието присъстваше и самият създател на тази платформа – общински съветник от ГЕРБ. Като конкретната цел на този бизнес хъб, като първа стъпка, беше в Бургас да влязат 50 млади български специалисти, да намерят своята работа в града ни. За целта от община Бургас обясниха, че техният престой  ще бъде поет от нея, ще бъдат направени съответните срещи с работодатели и най-добрите ще бъдат наети на работа”,  обясни Христо Панайотов. Той коментира, че година по-късно обстоятелствата са други - така рекламираната интернет платформа не работи, а интернет адресът, който първоначално е бил представен, не съществува.

По този повод са възникнали няколко конкретни въпроса:  Тази инициатива състояла ли се е наистина?  Колко човека са били поканени в Бургас, колко от тях са имали интервюта? Какви разходи са направени по цялото това мероприятие? Ако все пак са дошли някакви хора, колко от тях са били наети на работа? И резонният въпрос - Защо не функционира съответната платформа, при условия, че  като втора стъпка беше заявено желанието, след като бъдат наети  50 млади специалисти, те да са отворени към света? Коментираше се вариант за 100 чуждестранни специалисти като втори етап. Как точно ще ги привлечем, при условие, че сайтът не работи?

„Големи фанфари се вдигнаха и за логистичния хъб”, коментира Николай Тишев. Посочено бе, че проектът ще започне с изграждането на павилион, който ще бъде разположен на пристанище Бургас, на площ от 200 кв. м., ще бъдат открити много работни места и т.н. „Това е от 5 май 2016 г. Година и половина след това – същата новина. Към момента обаче няма нищо. Само евтин PR, който на бургазлии им излиза скъпо”, заяви той и направи сравнение за това как действа Община Бургас за „привличане на инвеститори и нови проекти” с други общини, където не се залага много на PR, а на реалните действия и нещата се случват. Като пример той даде откриването на хъб за електронна търговия на селскостопански продукти с Китай в Пловдив; в град Белослав (обл. Варна) предстои да бъде изграден завод за 40 млн. евро; открит е нов завод за електрически кабели край Димитровград, където работят над 800 души, като се очаква те да се увеличават.

„Това го определяме като голям проблем за Бургас – вместо да привличаме бизнеса насам, той бяга от нашия град. Явно другите общини са по-гъвкави и по-отворени към него, за да ги предпочита” – заключи Тишев.