Петър Кънев участва в среща на председателите на парламентите на страните-членки на ПАЧИС в Истанбул

17.05.2018 г.

Ръководителят на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество и вицепрезидент на Организацията и народен представител от „БСП за България” Петър Кънев участва в среща на председателите на парламентите на страните членки на ПАЧИС. Форумът се проведе в Истанбул по повод 25-ата годишнина от учредяването на организацията. В заседанието взеха участие деветима председатели на парламенти и трима заместник председатели на парламенти на страните членки на ПАЧИС. Прието беше изявление на председателите на парламентите, посветено на годишнината.

"ПАЧИС, като структура, издържа проблемите на времето. Парламентаристите от дванадесетте страни - членки работят активно за подобряване на икономическата стабилност и благосъстоянието на хората в региона", коментира Петър Кънев.

Той съобщи, че по време на разговорите са възникнали доста сериозни дебати, след като турската страна, в лицето на председателя на турския парламент Исмаил Кахраман, се е опитала да внесе декларация, осъждаща събитията в Палестина.

"Единодушно, всички присъстващи отказаха да бъде направена такава декларация. Най-вече защото ПАЧИС е една икономическа структура и не се занимава с политически декларации", заяви инж. Петър Кънев.

Той се срещна с представители на българската общност в Истанбул и посети реставрираната Желязна църква „Св. Стефан” и Българската екзархия.а