БСП – Бургас: Ако правителството промени позицията си по случая „Скрипал”, това ще се отрази негативно на туристическия сезон

02.04.2018

„Още в петък правителството изрази отношението си по случая „Скрипал”, но последвалите действия показват, че той все още не е окончателно решен. Особено, след като ястребите на антируската позиция, каквито са г-н Цветанов и г-н Плевнелиев, продължават с натиска си върху българското правителство за промяна на позицията”. Това каза председателят на ОблС на БСП - Бургас Стойко Танков на брифинг с представители на левицата от приморските общини.

Социалистите изразиха мнение, че ако българското правителство промени позицията си по случая „Скрипал“ и изгони руски дипломати, това ще се отрази негативно на туристическия сезон по Черноморието.

„Народното събрание така и не намери воля за една обща декларация, както ние предложихме. За пореден път  ПГ на ГЕРБ доказа, че те са превърнали парламента във функция на правителството и вместо парламентът да действа като независим орган, те чакат да видят какво решение ще вземе Бойко Борисов”, заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” Николай Тишев.


„Около 4800 студия и апартаменти са закупени от руски граждани в Поморие”, посочи местният представител на БСП Славей Канариев. „Аз не мисля, че ако  бяха предприети по-крути мерки спрямо руски дипломатически лица, руснаците нямаше да намерят начин да подскажат на техните туроператори какво да направят и накъде да се насочат”, коментира той.

Стойко Танков допълни, че по неофициални данни, около 40 000 имота по Черноморието са закупени от руски физически и юридически лица. Постоянно живеещите са около 3000.

 „Важно е не само колко са постоянно пребиваващите руски граждани и колко имоти  са закупени. Тези имоти са оборотни. Тези, които са ги закупили, изпращат приятели и близки. Говорим за много по-завишена бройка туристи, които бихме загубили. България не е в позиция да влиза конфликт с Русия по този казус”,  подчерта Аспасия Порожанова – представител на БСП - Созопол. Тя добави, че това ще се отрази на туризма в морските общини, така както се случи, когато отношенията между Русия и Турция бяха обтегнати.