Проф. Иво Христов: Политиката днес не се разбира като честен и суров разговор с нацията

Българите са забравили въобще да мислят за  бъдещето си

„Политиката днес не се разбира като честен и суров разговор с нацията.” Това заяви народният представител от „БСП за България” проф. Иво Христов в Бургас, където по инициатива на Дискусионния клуб на БСП – Бургас се състоя представяне на второто и допълнено издание на книгата му „Пред пепелището на нестаналото българско общество”.

“Не съм очаквал, но съм приятно изненадан, че хората искат да четат и такива книги”, сподели проф. Христов. Тя изследва централни теми на съвремието, погледнати хладно и дистанцирано от социалния учен. Акцентира върху едни проблеми, неглижира други, трети не засега, но всъщност отговаря на въпроса- как стихнахме дотук.

„Ние стигнахме до тук абсолютно закономерно, по логиката на развитие на българското общество, поставено в международен контекст, който е решаващ за страни като България”, обясни проф. Христов. Той изтъкна, че нито един преврат, обръщал посоката на българския кораб,  не е продукт на решаващо българско участие, а следствие, рефлекс, резултат, но не и причина. „Въпреки “мизантропското” заглавие, тази книга няма за цел да лиши хората от криле, а да бъде мотив да искаме друго настояще, за да имаме друго бъдеще”, посочи народният представител от левицата.

По думите му, заровени в миазмите на ежедневното си оцеляване, българите са забравили въобще да мислят за  бъдещето си. „Това няма да ви го каже типичният политик, защото под политика днес се разбира всичко друго, но не и честен, откровен и суров разговор с нацията и опит да се предложат алтернативи”, каза проф. Христови и поясни, че само когато имаш адекватна представа за света, можеш да проектираш бъдещето. Затова „Пред пепелището…” е надежда да се разровят „живите въглени” под пепелта, защото „спасението на всеки, минава през спасението на всички”. Според него най-голямата драма  на българското общество е пълзящата социална аномия т.е. разпадът на социалните връзки, а не икономиката, здравеопазването и образованието, които са решими проблеми.

„Енергетиката е последната централизирана система на “лошия” социализъм, в резултат на който все още имаме топло и светло”, посочи проф. Христов в контекста на случващото се в сектора с продажбата на ЧЕЗ и оставката на ресорния министър. „Това е последната система, която се поддържа на средно техническо ниво. Когато си отидат тези, които я изградиха и които я поддържат, тогава ще видим”, предупреди депутатът. 

На събитието присъстваха и депутатите от "БСП за България" инж. Петър Кънев и Николай Тишев, областният председател на БСП-Бургас Стойко Танков и лидерът на бургаските социалисти Живко Господинов.