Николай Тишев: Ситуацията с МБАЛ Поморие не е уникален за региона проблем, а засяга всички общински болници в страната

Никодим Стоянов: МБАЛ Поморие трябва да бъде оздравена и да продължи да работи

„Ситуацията с МБАЛ Поморие не е уникален за региона проблем. Проблемът е хроничен и засяга всички общински болници в страната. В Народното събрание преди няколко месеца поставихме питаме и проведохме дискусия заедно с министъра на здравеопазването във връзка с проблемите, които срещат общинските болници. Вследствие на политиката на правителствата през последните четири-пет години  една четвърт от общинските болници в страната са затворили врати. На много места този проблем ескалира”. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” Николай Тишев във връзка с казуса с поморийската болница. 

„През последните 8 г. политиката на Министерството на здравеопазването се определя от министър на ГЕРБ. Има три-четири основни проблема, които ако не бъдат решени, общинските болници ще капят една по една”, посочи Тишев. Той обясни, че болниците се финансират по клинични пътеки, които  не са осъвременявани от 2006 г. В клиничните пътеки се оказва, че не е включен трудът на медицинските специалисти, а от там се плаща, защото няма откъде другаде. „От тук се получава парадоксът - всяка година бюджетът на Здравната каса се увеличава с 300-400 млн. лв. В здравната система се наливат пари, а подобряване в състоянието няма. Това е, защото тези пари не отиват в стандартните клинични пътеки, които се работят от общинските или държавните болници, а отиват за сключването на договори с нови болници, които са частни, и за нови клинични пътеки”, обясни народният представител.

Според Тишев друг основен проблем е, че общинските болници не могат да връщат пациенти, включително и неосигурени. "В страната има над 1 млн. неосигурени пациенти, които частните болници просто ги отхвърлят, докато  по закон общинските лечебни заведения трябва да ги приемат. Когато дадена общинска болница си мине лимита, веднага ѝ се прави проверка от Здравната каса, вследствие на което, дори и да се установи, че всичко е по правилата,  средствата се бавят някъде около 2 години. Повишаването на стандартите, които всяка година постави Здравната каса, поставя в изключително неравностойно положение общинските болници", посочи той. „И не на последно място - има демотивация на медицинските кадри, особено в малките болници, тъй като в стратегията на ГЕРБ за общинските болници, е заложено, че те трябва да останат като спешни центрове. Как тогава един млад специалист ще остане да работи, като рано или късно ще трябва да си тръгне”, допълни Николай Тишев.


Никодим Стоянов: МБАЛ Поморие трябва да бъде оздравена и да продължи да работи

„Болницата в Поморие трябва да бъде оздравена и да продължи да работи и приема пациенти. През летния сезон тя поема голяма част от потока пациенти, освен това обслужва и такива от общините Руен и Несебър”. Това каза общинският председател на БСП – Поморие и председател на групата съветници на БСП в местния парламент Никодим Стоянов относно тежкото състояние на МБАЛ Поморие. Той обясни, че към момента за заплати се дължат над 270 000 лева на служителите. Последната заплата, която са получили, е през юли в размер на 50 % от нейния месечен размер. Стоянов уведоми, че е станало ясно, че е постигнат компромис с персонала и болницата днес възстановява функционирането си. Той обаче се върна малко назад, за да обясни къде се коренят проблемите.

„За да се стигне до това състояние, имахме смяна на ръководството на болницата - уволнен беше бившият управител. Освен това беше направено всичко възможно да излезе клиничната лаборатория, която с договор обслужваше пациентите и беше определен конкурс за определяне на друга лаборатория. Всичко това дестабилизира нещата. Когато през март получихме докладна записка, придружена с годишния финансов отчет от управителя на болницата д-р Караилиева, ние дадохме този отчет на финансист да го анализира. Съотношението на размера на дълговете и на работните средства показва, че дружеството е в абсолютна невъзможност да обслужва задълженията си. Междувременно предложих както на Общинския съвет в Поморие, така и на управителя на МБАЛ Поморие, писмено 10  мерки, които считах за абсолютно неотложни”, заяви Никодим Стоянов.

Той посочи, че Общинският съвет на Поморие вече е дал съгласието си Общината да тегли заем в размер на 18 млн. лева, като около 1 млн.лв.  от тази сума ще бъде изразходвана именно за местната болница. Групата на БСП е била против искането на Община Поморие да тегли кредит.

„Това е най-големият кредит, който Общината ще тегли и той ще се връща през следващите 15 години. Смятаме, че парите ще се изхарчат през следващите две години за спечелване на местните избори, които предстоят през 2019 година. 5 600 000 лева от кредита ще отиде за погасяване на сегашни задължения, 1 млн. лв. е предвиден за болницата, а другите пари за ремонти на училища и т.н.” – добави Стоянов.