Петър Кънев: България и основно Бургаски регион разчитат на над сто хиляди беларуски туристи годишно

Сеп 20, 2017 БУРГАС Новини БСП 0 1778

20.09.2017 г.

„България и основно Бургаски регион разчитат на над сто хиляди беларуски туристи, които всяка година са наши гости. Най – голям ръст в посещенията имаше преди две години, когато туристите бяха 140 хиляди. Сега има известен спад предвид кризата в беларуската икономика, а тя бе резултат от кризата на руската икономика, тъй като двете икономики са доста сериозно свързани.”  Това заяви вицепрезидентът на Парламентарната Асамблея на Организацията за международно икономическо сътрудничество, народен представител от „БСП за България” и председател на Комисията по икономическа политика и туризъм в 44-тото Народно събрание инж. Петър Кънев по време на официалното си посещение в Република Беларус. Визитата се състоя по покана на председателя на Съвета на Република Беларус Михаил Мясникович. 

Инж. Петър Кънев проведе среща и с председателя на Икономическата Комисия  в Парламента на Беларус Борислав Щепов и с председателя на Комисията по външна политика в Парламента на Република Беларус проф. Рахманов. Бяха разгледани различни аспекти на прехода на България след влизането й в ЕС, като бе проявен голям интерес към българския опит.

„Беларус е една изключително интересна държава. На пръв поглед тя изглежда като сателит на Руската федерация, тъй като участва в така наречения Митнически съюз и Евразийското политическо пространство. Страната преживя доста критични моменти, след като през 2011 година ЕС наложи икономически и политически санкции на Беларусия във връзка с напрежението след провеждането на президентски избори там. Но през ноември месец 2016 година санкциите отпаднаха. В момента държавата е активна и икономически, и политически. Беларусия е една отворена икономика“, коментира след завръщането си в България инж. Петър Кънев. Той изрази съжаление за това, че стокооборота между България и Беларусия е в рамките на пренебрежимо малки суми от порядъка на 60 милиона долара годишно. По време на неговото посещение е станало ясно още, че на 8 и 9 ноември в Минск ще се проведе заседание на смесената междуправителствена българо-беларуска комисия, където ще бъдат разгледани конкретни въпроси, свързани с взаимното сътрудничество. Заедно с генералния секретар на Асамблеята Асаф Хаджиев са били обсъдени акценти, касаещи домакинството на Беларусия за провеждане на Кръгла маса с тема „Черноморското икономическо сътрудничество и Беларусия“, която ще се състои през 2018 година.

Делегатите от България са участвали в работата на Годишния международен Конгрес на работодателите. Във форума са се включили Андрей Райчев и Пламен Грозданов от сдружение „Съюз Произведено в България” и Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал в България.