Бургаските депутати от „БСП за България”: Парламентът тръгна много трудно. Ако върши някаква работа, то е по инициатива на опозицията

Трябва да се върви към гктовност за спечелването на следващите избори, каквито и да са те – посочи лидерът на БСП-Бургас Живко Господинов

Народните представители на „БСП за България” от Бургаска област инж. Петър Кънев, Николай Тишев, Тодор Байчев и Димитър Стоянов дадоха пресконференция, на която отчетоха работата си за месеца и своите впечатления. На срещата присъства и новият лидер на БСП-Бургас Живко Господинов.

И четиримата народни представители бяха категорични, че правителството е тръгнало много трудно и бавно.

„Аз съм за 4-ти път в него и никога досега не е било така - почти два месеца след изборите, все още нямаме внесени законопроекти от страна на правителството. Нямам обяснение. Досега правителството, когато нямаше готови законопроекти, опитваха с обикновени депутатски законопроекти да пробият и да избегнат процедурата за обществено обсъждане. Този път и това нещо го няма. От ГЕРБ имали 17 готови законопроекта, обещаха да ги вкарат. Както виждате парламентът работи с готови комисии вече три седмици, а все още нямаме абсолютно нищо. Самият аз съм отново председател на Комисията по икономическа политика и туризъм. Първо заседание ще правим тази сряда. Все още обаче нямаме теми за разглеждане”, заяви инж. Кънев. Той сподели, че в комисията ще бъдат поканени министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на икономиката Емил Караниколов, които ще представят екипите си и ще очертаят приоритетите си.

Николай Тишев коментира, че на заседанието на Комисията по транспорт, където членува, тази сряда ще присъства Ивайло Московски, заедно с политическия си кабинет. „На комисията по вероизповеданията и правата на човека, където също съм член, на проведеното вече заседание присъства омбудсманът Мая Манолова, която представи отчета си за 2016 година. Това е засега. В зала почти нищо не е обсъждано. Имаме няколко внесени законопроекта - Закон за храните, Закон за изменение и допълнение на наказателния кодекс, както и други предложения – няколко временни комисии, които по наша инициатива бяха стартирани и бяха гласувани в зала. Сега, ако парламентът върши някаква работа, това е по инициатива на опозицията”, поясни Тишев.

Що се отнася до Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, в състава на която е Тодор Байчев, вече са проведени  заседания, където са били приети правилата за вътрешния ред и един отчет. „Там се заинтересувах и попитах дали ще бъде облекчен достъпът до класифицирана информация, спрямо която вече е отпаднала нуждата да бъде такава. Хубавото е, че в момента има работна група, която работи в тази посока, за да може да се повдигне завесата спрямо някои събития, които се случват в момента и които ще се случат занапред”, каза Байчев.

Димитър Стоянов изрази надежда от началото на следващия месец парламентът да заработи вече както трябва. „Като лично усещане мога да кажа, че е изключително скучно, след като си работил по 10-12 часа на ден, в един момент да започнеш да работиш по половин или един час и после цял ден да се чудиш какво да правиш. Надявам се от началото на следващия месец парламентът да започне  да си върши работата и това, за което сме отишли. Не може цялата парламентарна дейност да се гради на базата на опозицията”, заяви народният представител.

Председателят на БСП-Бургас Живко Господинов от своя страна посочи, че трябва да се върви към организационно укрепване на общинската организация и готовност за спечелването на следващите избори, каквито и да са те. „Най-важното за мен, което се постигна, е един много добър екип и доверието в него. Надявам се с този екип да продължа да работя. Може би той ще бъде разширен, но това тепърва имаме да разгледаме”, каза в заключение Господинов.