Водачът на листата на „БСП за България“ в Бургас, инж. Петър Кънев участва в среща с работодателските организации в столицата

Мар 01, 2017 БУРГАС Новини БСП 0 1054

БСП и работодателите против новия план „Юнкер”, разделящ Европа на две скорости

Водачът на листата на „БСП за България“ в Бургас, инж. Петър Кънев участва в среща с работодателските организации. На форума бяха лидерът на БСП Корнелия Нинова и Драгомир Стойнев, водач на листата на коалиция „БСП за България” в Старозагорски регион.

След срещата, която се състоя в столицата по покана на петте работодателски организации в страната, инж. Кънев коментира:

„Една от важните теми, които бяха засегнати, касае професионалното образование в България. Обединихме се около тезата, че то трябва да бъде така организирано, че във висшите учебни заведения да бъдат залагани специалности, от които бизнесът се нуждае. Държавата би могла да подпомага именно студентите, които се обучават в тези специалности.”

„ Акцентирано бе и върху необходимостта да се търси облекчаване на административната тежест на бизнеса. Добре ще бъде да се направи разбор на това какви такси се налага да плащат фирмите и стои ли реална услуга зад разходите, които се правят”, заяви още кандидатът за народен представител.

По време на срещата бяха представени предложения на „БСП за България“ за ролята на държавата , която може да прилага регулации, помагащи за въвеждането на по-ясни правила в икономиката. Сред предложенията на социалистите беше и приемането на Закон за публичните предприятия, така че държавните и общинските фирми да се управляват не на политически принцип и квоти, а на професионален - с конкурсно начало. Направени бяха и предложения за защита на българското производство със Закона за храните. От левицата настояват в него изрично да е упоменато, че чуждите търговски вериги трябва да продават определен процент български стоки.

Наблегнато беше и на вижданията на социалистите за земеделието, като бе подчертана необходимостта от налагане на таван за субсидиите на един производители и разпределяне на средствата между земеделците.

На срещата стана ясно, че БСП и работодателите са против новия план „Юнкер”, разделящ Европа на две скорости. Обобщено бе, че подобна позиция на разделяне на членовете на ЕС на два клуба е неприемлива.