Петър Кънев: Най-накрая имаме сериозно движение напред по посока избор на нов председател на КЗК

Най-вероятно на 22 юни ще има обсъждане в комисията и изслушване на кандидатите

„Най-накрая имаме едно доста сериозно движение напред по посока избор на нов председател на Комисията за защита на конкуренцията“, съобщи в Бургас народният представител и шеф на ПК по икономика и туризъм Петър Кънев. Той допълни, че очакванията са до края на месеца този толкова важен орган да има нов председател и ново ръководство. Сегашният шеф - Петко Николов, оглавява КЗК 12 години.

Според Кънев вече има подадени документи на кандидати за постове в нея, срокът за това изтича на 9 юни. След това предстои постъпилите документи да се оповестят на сайта на комисията и да бъдат подложени на обществено обсъждане. „Най-вероятно на 22 юни ще има обсъждане в комисията и изслушване на кандидатите по правилника, който приехме“, заяви Кънев. Според него в досегашната си дейност комисията е постигнала доста успехи, но не е успяла да постигне това, което основно й е вменено като антимонополен орган. "80 процента от дейността й касаят обжалване на обществени поръчки. Доброто е, че 80 процента от всичките й решения бяха потвърждавани от съответните съдебни органи при обжалване", каза народният представител.

„Вече има светлина в тунела за Чегене скеле“, убеден е депутатът Петър Кънев от левицата. Той обясни, че наследникът на Сербеза – Димитър Янчев, е представил необходимите писма, които от своя страна Кънев е предал на министрите на земеделието и икономиката.
Като председател на постоянната комисия по икономическа политика и туризъм в парламента, той коментира също старта на туристическия сезон в Бургаско и по-точно за Слънчев бряг. На предстоящата среща с министър Ангелкова, където депутатите ще й задават въпроси, Кънев ще пита отново до къде е стигнал строежът на пътя Летище Бургас - Слънчев бряг, а също и за съдбата на 1000-те бараки по крайбрежната алея на комплекса. „За първи път Ангелкова има яснота и започва да се работи по темата. Лошото е, че собствениците на тези сергии за гащи и чорапи са подставени лица, а често и са сред тези, които протестират най-много”, коментира Кънев.
Заедно с народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Зафиров коментираха също закони, които предстои да бъдат приети в НС. Зафиров отново изрази становището си, че не е момента да се гласува закупуването на самолети и фрегати. Според него трябва да се осигурят пари за увеличаване заплатите на личния състав. „Няма елементарно въоръжение. При положение, че сме производители на оптика и бронежилетки, които се изработват за чужбина, армията ни има крещяща нужда от тях”, каза Зафиров.
Той се спря и на слабите места на антикорупционния проектозакон, известен още с името на Кунева. Зафиров подчерта, че най-големият проблем според него си остава това, че и в преработения вариант се запазват анонимните сигнали, които подлежат на проверка.