Стотици жители на Бургаска област почетоха паметта на загиналите партизани от отряд "Народен юмрук"

НИКОЙ  НЕ Е ЗАБРАВЕН, НИЩО НЕ Е ЗАБРАВЕНО...

Стотици жители на Бургаска област от Айтос, Бургас, Карнобат,  Поморие, Несебър, Руен, Пирне се събраха на 4 юни, за да почетат паметта на загиналите партизани от отряд "Народен юмрук" и ятаците на паметниците в с. Добра поляна и с. Топчийско. На събитието присъстваха Николай Тишев - областен председател на БСП, председатели на общински партийни организации, Любомир Пантелеев - член на НС на БСП, кметове, общински съветници и др.  Сред присъстващите бе и дъщерята на Яна и Николай Лъскови - Аелита Лъскова.

Водещата Диана Касабова - председател на ОбС на БСП - Руен  припомни всички загинали герои и представи хронология на събитията от юни 1944 г. "Днес ние свеждаме глави пред паметните места на българските антифашисти. Нашата почит и преклонение към героите и местата, свързани с антифашистката борба. Тази борба и тези герои са част от историята на народа ни. Не можем и нямаме право нито да променяме, нито да я пренаписваме", каза Касабова.

В патриотичен дух прозвуча словото и на новоизбрания председател на Айтоската партийна организация Милена Куртова-Радева: "В историята на България има много паметни дати, които ни карат да се гордеем, че сме българи. Чувства на гордост и преклонение пред подвига и саможертвата ни изпълват пред тази българска Голгота - паметникът в с. Топчийско. Днес ние свеждаме глави мълчаливо.... Минута мълчание... Минута, в която можем да си зададем въпроса:  изглеждат ли достойни делата ни пред напрегнатия взор на великите българи?  А там горе ни чакат стотиците  знайни и незнайни герои, оставили живота си за свободата, обединението, независимостта и социалната справедливост. Ще имаме ли силата да вдигнем поглед и да  срещнем очите им?"

В програмата участие взеха и ученикът от 7 клас на СОУ" Н. Вапцаров"- Айтос Йоан Маринов   със стихотворението "Моята България” и  фолклорна група "Българка" към Тракийско д-во 1897 "Пейо Киприлов"- Айтос с р-л Стойка Тодорова.