Айтоските социалисти отбелязаха 21 май - 72 години от трагичната гибел на семейство Ченгелиеви и поетът-партизанин Атанас Манчев

Подвигът и саможертвата им завинаги ще останат живи

Под мотото "Никой не е забравен, нищо не е забравено...." айтоските социалисти отбелязаха 21 май - 72 години от трагичната гибел на семейство Ченгелиеви и поета-партизанин Атанас Манчев. Пред Братската могила в градската градина се събраха членове на БСП-Айтос, симпатизанти и граждани, представителите на Областен съвет на БСП-Бургас Тинка Желязкова, Живко Господинов, Дафинка Главанска, социалисти от община Руен. Събитието бе почетено и от кмета на Община Айтос- Васил Едрев.

След стихотворението "Аз съм българче", изпълнено от първокласничката Магдалена Радева, председателят на ОбС на БСП- Айтос Милена Куртова-Радева благодари на всички, почели с присъствието си днешни паметен ден: "Събрали сме се, за да отдадем почит и дълбока признателност на сем. Ченгелиеви и поета-партизанин Атанас Манчев. Подвигът и саможертвата им завинаги ще останат живи, споменът за тях винаги ще носим в сърцата си, защото както е казал поетът-революционер Христо Ботев: "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира". Милена Куртова припомни, че животът и делото на сем. Ченгелиеви и Атанас Манчев никога няма да бъдат забравени, докато местни хора, които да предават истината за тях на поколенията, независимо от своя етнос, социален статус и политическа принадлежност. "Защото тяхната борба, е борба в името на най-справедливата идея, борба за по-добър и мирен живот, в който да живеем ние. Нека се да се гордеем със своите герои и да пазим мира - най-висшето човешко благо. Нека не се отричаме от историята си, защото народ, който няма история, няма и корени", допълни тя.

След едноминутното мълчание, признателните хора поднесоха цветя, а историкът Николай Димитров представи с разказа си хронология на събитията от май 1944 г. В програмата участие взе и ФГ "Българка" към Тракийско дружество 1897 "Пейо Киприлов" с ръководител Стойка Тодорова.