Никодим Стоянов: В противоречие със законовите уредби, собствеността на пристанището в Поморие е частна, вместо публична. Очаквам областният управител да се произнесе

Пристанището в Поморие остава общинска собственост

„Очаквам областният управител да се произнесе и по този казус. В момента в противоречие със законовите уредби, собствеността на пристанището е частна, вместо публична“, заяви общинският председател на БСП-Поморие Никодим Стоянов, след като на извънредно заседание Общински съвет-Поморие отхвърли предложението на кмета Иван Алексиев, портът в Поморие да бъде преотстъпен безвъзмездно на държавата. Така пристанището остава общинска собственост.

До повторното гласуване на докладната се стигна, след като областният управител Вълчо Чолаков върна решението на съветниците, което те приеха в края на март. На редовното си заседание тогава, местният парламент прие собствеността на порта от публична общинска да стане частна общинска. След това беше приета и втората точка от докладната, а именно пристанището да стане държавно. Оказа се обаче, че за да се случи това, е необходимо да гласуват „за“ ¾ от съветниците. Съгласните са били с един по-малко от необходимото и губернаторът върна за прегласуване решението във втората му част.

Вчера отново един глас не стигна за прехвърлянето на собствеността и пристанището в Поморие остава общинско.

Общинският съветник от БСП Никодим Стоянов обаче е сезирал областният управител и за второ нарушение при гласуването на докладната. Пристанището в Поморие е предназначено за обществен транспорт от регионално значение. В този случай законът е категоричен и собствеността може да е единствено публична, независимо дали общинска или държавна.