Младежите от БСП-Бургас продължава кампанията "Солидарно четене"

Дарете книга за кампанията от 4 Април до 20 Април в сградата на ОбС на БСП – Бургас на ул. \"Фердинандова\" № 60, ет. 2

По случай 23 април - Международен ден на книгата и авторското право, Младежкото обединение в БСП – Бургас, с подкрепата на Делегация на българските социалисти в Европейския парламент, стартират за втора поредна година кампанията си „Солидарно четене“.

Международният ден на книгата и авторското право се отбелязва в цял свят от различните правителства, неправителствени организации и културни институции и организации, обвързани с книгата и литературата. Той е посветен на всички четящи и се прави с цел популяризиране на четенето, книгоиздаването и авторското право. С отбелязването на такъв ден от ЮНЕСКО се стремят да насърчат колкото се може повече млади хора да открият удоволствието от книгите, като едновременно с това покажат уважението си към незаменимия принос към авторите на всяка книга.

През 2015 година Младежкото обединение в БСП - Бургас осъществи първата си дарителска акции от кампанията „Солидарно четене“. С помощта на доц. Маруся Любчева младите социалисти предоставиха близо 500 книги на бургаското читалище „Фар“. В дарителската кампания се включиха както няколко местни издателства, така и широк кръг от бургаската общественост, предоставяйки частица от себе си и дарявайки книги от личната си библиотека.  

"Ние смятаме, че днес читалищата продължават да играят своята съществена роля в обществото с многообразието от културно-просветни дейности, а също и благодарение на обстоятелството, че все още успяват да поддържат и развиват най-голямата мрежа от общодостъпни библиотеки в страната. За нас е важно да спомогнем за тяхното по-добро бъдеще развитие", заявяват младежите. Те обясняват, че тази кампания има за цел да покаже, че солидарността, активните действия за справяне с несправедливостта в проблемните области на различните обществени сектори не е еднократно действие, което е продиктувано от конкретен повод, а е всекидневен ангажимент. "С вашата подкрепа желаем да изпълняваме като отговорни за бъдещето си граждани, преди всичко", призовават младите социалисти.

БСП, с активното участие на младежите, провежда национална кампания, чиято цел е да подпомогне читалищата в цялата страна чрез:  

•Даряване на художествена, специализирана и друга литература;  
•Популяризиране на читалищната дейност чрез различни акции и местни кампании;
•Спомагане за възобновяването на интереса на хората към дейността на читалищата;
•Подпомагане на читалищата в малките общини, в които средствата за тяхната пълноценна дейност са недостатъчни.  

Всеки, който има желание да дари книга за целите на кампанията, може да го направи от 4 Април до 20 Април в сградата на ОбС на БСП – Бургас на ул. "Фердинандова" № 60, ет. 2. Всички дарени книги ще бъдат предоставени на читалища в Област Бургас.